Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Koszorúzás a Bartal emlékműnél
2016-08-25 09:22 | GI
Egy 80 évvel ezelőtti motoros tragédia helyszínén felállított obeliszk 2004. óta a balesetben meghalt áldozatokra történő megemlékezés helyszíne.

Van egy régi obeliszk Tolna megyében, Kölesd település közelében, a 6233. számú út mentén, mely egy kereken 80 éve bekövetkezett közúti tragédiának, az abban életét vesztett fiatal motorkerékpár versenyzőnek, Bartal Györgynek állít emléket. Ennél az obeliszknél, a „Bartal emlékmű”-nél tartottak megemlékezést 2016. augusztus 16-án, sorrendben immár a tizenharmadik alkalommal.

Az idei rendezvényen a közúti közlekedés veszélyeire, a motoros balesetek múltjára és jelenére is utalt beszédében Megyeri Zsolt r. őrnagy a Tolna MRFK Közlekedésrendészeti Osztály vezetője. Ezt követően koszorút helyezett el többek között Kiss Csaba r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési és Autópálya-felügyeleti Osztály vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára és Dr. Kovács Zoltán r. ezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány helyettese, a TMBB elnöke, valamint a társszervek és a motorkerékpárosok képviselői - kegyelettel adózva a Tolna megye közútjain közlekedési balesetben elhunytak emlékének.

Az 1936. augusztus 16-án történt közúti baleset bekövetkezéséről a Tolna Megyei Újság 1936. augusztus 19-i száma az alábbiakban számolt be:

„Borzalmas motorkerékpár szerencsétlenség borította gyászba Bartal Aurél volt főispánt, faddi földbirtokost és nejét, akik egyetlen gyermeküket, Bartal György okl. gazdát veszítették el tragikus hirtelenséggel. … A motorkerékpár igen nagy sebességgel haladt és a paks-kölesdi törvényhatósági út 23. számú kilométerjelzője körül egy kanyarodóban hamarosan utol is érte a hatalmas porfelhőt vert gépkocsit, amelyet meg akart előzni, mert nem akarta a port nyelni. … az óriási porfelhőtől semmit sem látva, az út jobb oldalára tért le, hogy megelőzze Bernriederék autóját. Amint letért, szembe találkozott Obernig Henrik szekszárdi lakos, kölesdi birtokosnak a tengelici vasútállomásra igyekvő kétfogatú kocsijával. A motorkerékpár az ágaskodó lovak alá rohant, a baloldali lovat szügyön találta, a kocsi rúdja ketté törött, a kocsinak bal oldali lépcsőjét letörte és mikor a kocsi két kereke közéig ért, hirtelen megfordult a levegőben és a kerékpár két utasa egymás mellé zuhant a kocsikerékhez. … Rémülten vették észre, hogy Bartal György már nem lélegzik, nem ver a szíve, a borzalmas sérülésektől vérző szerencsétlen sorsú ifjú meghalt. … A baleset szemtanúi és a bizottság tagjai nem csekély meghatottsággal szemlélték a halált okozott kerékpárroncson az ezüstplakettet, amelyen ez a felírás van: „Gondolj anyádra, apádra és lassan hajts!””

Az idézett feliratú plakettet egyébként Bartal György édesapja szereltette a motorkerékpárra, mintha előre megérezte volna a baleset bekövetkezését. Az 1937-ben, Dicenty László építész tervei alapján felállított obeliszket a Tolna megyei Balesetmegelőzési Bizottság (TMBB) kezdeményezésére a közútkezelő 2004-ben helyreállította, így napjainkban ez az emlékmű szolgál helyszíneként a Tolna megye útjain balesetben meghalt személyekre történt megemlékezéseknek.

 

Háttér

Tolna megye első obeliszkét az 1936. augusztus 16.-án, életének 23. évében elhunyt Bartal György motorkerékpár-versenyző emlékére állította a Tolna Vármegyei Autós- és Motoros Club. Az 1937-ben felállított obeliszk a baleset helyszínén, Kölesd külterületén a 6233.sz.út. 20 km szelvényénél található. Az emlékművet a TMBB 2004-ben a társadalmi szervek segítségével újíttatta fel, s a szobor mellett található táblába évenként bevésette a közlekedési balesetben elhunytak számát.

A tragédia áldozatának édesapja, idősebb Bartal György Fadd akkori földbirtokosa, korábbi megyei főispán volt. Fia emlékére Faddon szobrot állíttatott, mely alá eltemette a fiatal motorversenyző motorkerékpárját, játékait és személyes tárgyait. Sajnos ezt az emlékhelyet a vandálok feltúrták és kifosztották. A kölesdi obeliszk azonban a mai napig épségben fennmaradt, mementóként hirdetve a közúti közlekedés veszélyességét, s emlékhelyéül szolgálva a megemlékezéseknek.

Az obeliszk két oldalán az alábbi vers olvasható:
„Gépparipa, izmos titán...
Nyergében halni, múlni - tán
A kor romantikája lesz...
Hisz halálvágyók kora ez.
És kerítő ez a hatás!
A lét ma veszélyes vágtatás.
Szív kell hozzá!
Akinek nincs szíve,
Ne üljön nyeregbe!”

  


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...