Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Tovább csökkent a halálos áldozatok száma
2016-08-15 22:12 | GI
Július hónapban a személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, a súlyos sérültek és az ittasan okozott balesetek száma egyaránt csökkent. A júliusi adatok az egész éves baleseti adatok is kedvezően befolyásolták.

A 2016. év első hét havának előzetes közúti baleseti adatai a közúti közlekedésbiztonsági helyzet javulásáról számolnak be. Amennyiben kizárólag a július hónap adatait tekintjük át, megállapíthatjuk, hogy a főbb baleseti számok többsége kedvező tendenciát mutat, hiszen a személysérüléses közúti balesetek (-2,2%), a halálos áldozatok (-8,6%), a súlyosan sérültek (-6,8%) és az ittasan okozott balesetek száma (-10,7%) egyaránt csökkent. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses baleseten belüli aránya is rekord alacsony értéket mutatott (8,7%).

Az elmúlt hónap során mindössze a könnyen sérültek számában látható némi növekedés (+5,5%). A júliusi adatok már csak azért is érdemelnek különös figyelmet, mert több évtizedes tapasztalatok alapján a legtöbb baleset általában júliusban, augusztusban és októberben következik be, a halálos áldozatot száma is ekkor a legmagasabb, így ezeknek a hónapoknak az adatai az egész éves teljesítményre kiemelt hatást gyakorolnak.

Amennyiben a 2016. év eddig eltelt hét havának adatait vizsgáljuk meg, akkor azt láthatjuk, hogy a január 01. és július 31. között eltelt időszakban összesen 9 111 személysérüléses közúti balesetet regisztráltak hazánk közútjain, ami 1,3%-kal több, mint az elmúlt év azonos időszakában (8 994 baleset).

A baleseteket súlyosság szerint csoportosítva megállapítható, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma 5,2%-kal (310-ről 294-re), súlyos sérüléssel járó balesetek száma pedig 2,3%-kal (2 670-ről 2 609-re csökkent), míg a könnyű sérüléses balesetek számában 3,2%-os növekedés mutatható ki (6 014-ről 6 208-ra).

Idén július végéig 316 fő vesztette életét közúti balesetben (a tavalyi 352 fővel szemben), így a 36 emberi élet megmentése 10,2%-os csökkenést jelez. Fontos megjegyezni, hogy idén eddig valamennyi hónapban csökkent a közúti halálos áldozatok száma, mely mértéke a VÉDA rendszer fix elemeinek átadásával jelentősen megnőtt. A júliusi halálos áldozatszám csaknem 20%-kal kevesebb, mint az évtizedforduló évének azonos időszakában (akkor 393 áldozatot regisztráltak), és mindössze 5 fővel több, mint 2013 első hét havában, mely a magyar közúti közlekedésbiztonság eddigi legkedvezőbb éveként vált ismertté.

Ugyancsak fontos baleseti mutató, hogy az év eddig eltelt hónapjaiban kevesebben sérültek meg súlyosan közútjainkon, mint tavaly ilyenkor (2 978 fő a tavalyi 3 010 fővel szemben), míg a könnyen sérült személyek száma ugyanakkor 4,3%-kal nőtt 8 405 főről 8 768 főre).

Az ittasan okozott közúti balesetek terén az látható, hogy az eltelt hét hónap alatt 894 személyi sérüléssel járó baleset következett be, melyet olyan személy okozott, aki közlekedése megkezdése előtt alkoholtartalmú italt fogyasztott. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya 10% alatti értéken maradt (9,8%). Ez továbbra is azt jelenti, hogy átlagosan számítva minden tizedik személyi sérüléssel járó balesetet ittas személy okoz!

A közúti balesetek legfőbb okai terén nincs érdemi változás. A balesetek 30%-ának a hátterében a relatív és az abszolút gyorshajtás áll (2 751 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 2 237 baleset (részaránya 25%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 1 572 baleset (részaránya 17%) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 64%-át a járművezetők túlnyomó részét képező személygépkocsi-vezetők okozták, a tehergépkocsi-vezetők a balesetek 8%-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1%-ának az okozásáért voltak felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya július végén 12% volt, 1 045 balesetet okoztak kerékpárral (10%-ot meghaladó részesedése a balesetek okozásában a személygépkocsi vezetők mellett kizárólag a kerékpárosoknak van).

Az ORFK Főügyeletének napi jelentései alapján 2016. január 01 és július 30 között a személygépkocsi vezetőjeként életüket vesztettek száma a tavalyi 96 főről 86 főre, a tehergépkocsi vezetőké pedig 8 főről 6 főre csökkent. A kerékpáros halálos áldozatok számát ugyancsak a csökkenés jellemzi (32 fő helyett 29 fő). Valamivel kevesebb motorkerékpáros (23 fő a tavalyi 25 fővel szemben) és segédmotoros kerékpáros (9 fő a tavalyi 10 fővel szemben) halt meg idén közútjainkon, viszont 6 fővel több gyalogos szenvedett el halálos sérüléseket (61 fő, míg tavaly július végéig 55 fő). Idén eddig három gyermek – azaz 14. életévét be nem töltött személy - vesztette életét közúti balesetben (tavaly az első hét hónap során négy gyermek áldozatot követelt a közúti közlekedés).

A főbb baleseti statisztikai adatokat tartalmazó ppt melléklet letöltése 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...