Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül
2016-08-09 14:58 | GI
Egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2016. szeptember 21-én! Ez a célja annak az új közlekedésbiztonsági kezdeményezésnek, az EDWARD projektnek, melyet a TISPOL hirdetett meg.

Tegyen fogadalmat Ön is, és tegye biztonságosabbá Európa útjait! Csatlakozzon a TISPOL kezdeményezéséhez! A TISPOL 2016. szeptember 21-ében jelölte meg azt a napot, amikor egyetlen ember se veszítse életét az európai utakon! Ez a kezdeményezés az EDWARD projekt névre hallgat. Az EDWARD ezúttal nem csak egy név, hanem egy mozaikszó, amely az „European Day Without A Road Death” szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

Az első „Közúti Áldozatok Nélküli Európai Nap” kezdeményezéshez való csatlakozást, a program céljaival való azonosulást, az eszme hirdetését és továbbadását, valamint ahhoz kapcsolódóan a jelölt napon – azaz 2016. szeptember 21-én - közlekedésbiztonsági programok, események és rendezvények szervezését a TISPOL mindazon 30 országtól várja, melyek tagjai a nemzetközi szervezetnek.

Az EDWARD projekt meghirdetésére 2016. május havának második felében a TISPOL (European Traffic Police Network) a Dublinban megtartott közlekedésbiztonsági konferenciáján került sor, annak érdekében, hogy csökkenjen a közúti halálozások és sérülések száma az európai utakon. Az előkészítés folyamatában a TISPOL együttműködött és egyeztetett az Európai Bizottsággal, európai politikusokkal, politikai döntéshozókkal, és a közúti biztonsági tevékenységben érintett partnerekkel, s csak azt követően döntött arról, hogy az első közúti áldozatok nélküli európai nap időpontja 2016. szeptember 21 (szerda) legyen.

A TISPOL már meg is kezdte a visszaszámlálást: honlapjának nyitófelületén (www.tispol.org) egy digitális órát láthat az érdeklődő, amelyen másodpercenként csökken a first European Day Without A Road Death kezdetéig hátralévő időt. A TISPOL a honlapján egy fogadalmat is elérhetővé tett (Pledge), mely aláírására bárkinek lehetősége van, aki a program céljaival egyetért, és azt szeretné, hogy 2016. szeptember 21-én Európában egyetlen ember se veszítse életét közúti balesetben.

Természetesen az lenne a kívánatos, ha a jövőben minden egyes nap egy „EDWARD nap” lenne. A TISPOL hisz abban, hogy a közúti biztonsági munka terén végzett célirányos és hatékony együttműködés jelentősen hozzájárulhat a közúti halálesetek és súlyos sérülések számának jelentős és tartós visszaeséséhez, csökkentéséhez. A TISPOL arra kér mindenkit – legyen szó nemzeti kormányokról, állami szervezetről, privát szervezetről, intézményről, iskoláról, főiskoláról, egyetemről, vagy magánszemélyekről, mint egyéni közúthasználókról, akiket érint és érdekel a közúti biztonság nemes ügye – hogy csatlakozzon hozzájuk, tegyen fogadalmat, és ezáltal – valamint felelős közlekedői magatartás tanúsításával - támogassa az EDWARD projektet.

Valósítsuk meg közösen azt, hogy 2016. szeptember 21-én valóban egyetlen tragédia se következzen be az európai utakon, senkinek a napját ne árnyékolja be az a lesújtó gyász, amely a szeretett személy váratlan, idő előtti és értelmetlen elvesztése okoz.A fogadalom aláírása nagyon egyszerű. Mindössze el kell látogatni a TISPOL honlapjára (www. tispol.org), ahol a fogadalom szövege alatti mezők kitöltésével, a név, az ország és az e-mail cím megadásával a csatlakozás automatikusan megvalósul. Ezt követően mindenki letöltheti és ki is nyomtathatja saját fogadalmát (my road safety pledge), mely a dolgozószobába, munkahelységbe, vagy bármely más helyre kifüggeszthető. A kinyomtatott „saját” fogadalom egyrészt jelzi az érintett személy önkéntes csatlakozását e nemes célhoz, kifejezi szándékát a közúti közlekedésbiztonság javítása iránt, továbbá megismerteti közvetlen környezetét (barátai, családtagjai, hozzátartozói, ismerősei körét) az EDWARD projekt lényegével, célkitűzéseivel.

2016 augusztus elejéig már több mint 81 000-en csatlakoztak!

A fogadalomtétel során az érintettek ígéretet, szándéknyilatkozatot tesznek arra vonatkozóan, hogy:

- emlékezteti családtagjait, barátait és kollégáit arra, hogy különösen óvatosan közlekedjenek az utakon,

- figyelmének központjába állítja a biztonságot,

- olyan biztonságosan vezet, amennyire csak lehet, akár a gépjármű, motorkerékpár, vagy kerékpár kormánya mögött ül,

- különös figyelmességet és óvatosságot tanúsít, amennyiben közlekedése során gyalogossal, kerékpárossal, gyermekekkel, idősekkel, vagy lovasokkal találkozik,

- olyan sebességgel közlekedik, mely a jogszabályi előírásoknak és a biztonságosság követelményeinek egyaránt megfelel,

- fokozott figyelemmel vezet, amennyiben iskola mellett, vagy olyan hely közelében halad el, ahol sok gyermek található,

- soha nem vezet szeszes ital fogyasztását követően és vezetése előtt nem szed kábítószert/gyógyszert, mely befolyásolhatják a biztonságos közlekedést,

- mindig használja a biztonsági övét és biztosítja azt, hogy a vele utazók is mindannyian védetten utazzanak,

- olyan körültekintően vezet, amennyire csak lehetséges és megtartja a biztonságos követési távolságot,

- nem engedi, hogy a járműből, illetve a környezetből érkező ingerek, valamint saját gondolatai elvonják a figyelmét a vezetéstől

- nem használ mobil telefont vezetés közben,

- utasai felé jó példát mutatva nyugodtan és biztonságosan vezet.

 

Az EDWARD projekt első csatlakozói, a Fogadalom első aláírói a TISPOL 2016. májusi konferenciájának résztvevői voltak. Alain Reid, a TISPOL elnöke a program meghirdetésével kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta: „Úgy gondoljuk, hogy az EDWARD projekt nagy hatással lehet a közúti balesetek, halálesetek és sérülések számának csökkentésére Európa-szerte, és egy újabb jelentős energia-löketet adhat a közösségi, nemzeti és helyi szintű közlekedésbiztonsági törekvéseknek. Reményeink szerint az EDWARD ösztönözni fogja a közúthasználókat saját közlekedési magatartásuk felülvizsgálatára, javítására. Végtére is, a járművezetők magatartása jelenti a legnagyobb akadályát annak, hogy a 2020-ra kitűzött közlekedésbiztonsági célok teljesüljenek”. (Megjegyzés: a hatályos európai uniós programokban meghatározott közlekedésbiztonsági célkitűzés: a közúti halálos áldozatok számának felére csökkentése 2010 és 2020 között)

Violetta Bulc asszony, az Európai Bizottság közlekedésér felelős biztosa is elismeréssel nyilatkozott az EDWARD projekt meghirdetéséről, valamint céljáról: „Teljes mértékben támogatom ezt a nagyszerű kezdeményezést. Ez egy igazán kiváló példa arra, hogyan lehet összekapcsolni a végrehajtási és a tájékoztatási tevékenységeket. A Közúti Áldozatok Nélküli Európai Nap a víziónk a jövő minden egyes napjára.”

A TISPOL „EDWARD projekt” eredeti kiadványának megtekintéséhez kattintson ide!

A European Day Without A Road Death rövidfilm megtekinthető itt:

https://www.tispol.org/edward 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...