Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Felkészülés motoros túrázásra
2016-08-04 07:39 | ORFK-OBB
Egy hosszabb motoros túrára célszerű megfelelő módon felkészíteni a motorkerékpárt. Ebben segítünk cikkünkkel.

Érdemes műszaki ellenőrzéssel kezdeni, amelynek során a világítás, a fék, illetve a fékbetétek, valamint az olaj és az olajszint állapotának a felmérése az elsődleges. Ellenőrizendő a lánc épsége, illetve a megfelelő kenése is.  A gondosan karbantartott lánc élettartama két-három szorosa lehet az eredetileg előírtnak. Ugyancsak fontos indulás előtt megvizsgálni az abroncsnyomást. A nyomásértékek ellenőrzésénél a gyártó által javasolt értékeket kell figyelembe venni. Érdemes a teleszkópokat a tervezett túraútvonal terepviszonyaihoz állítani. Bár a motoros túrák nem ettől lesznek izgalmasak, de fontos eltenni a motorkerékpár okmányait, a személyes iratokat és a baleseti bejelentőt is.
Célszerű megfelelő viseletet választani a motoros túrához, hiszen a nem jól megválasztott öltözék befolyásolja a komfortérzetet, emellett optimális védőruházat nélkül balesetek esetén a sérülésesély megnő. A megfelelő lábbeli kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a félcipő, vagy a magas szárú utcai cipő még egy 10 perces utcai motorozásra sem jó viselet. A bukósisak és a kesztyű is a kötelező felszerelés része, csak úgy, mint a személyenkénti láthatósági mellény.  
Miután ellenőriztük a kötelező tartozékokat, anyagi lehetőségeinkhez mérten tegyünk be a tároló dobozba néhány hasznos kiegészítőt. Nem foglal sok helyet például egy gyújtógyertya, vagy egy gyertyakulcs sem, emellett szükség lehet néhány pótkulcsra is, hiszen előfordulhat, hogy elvész az eredeti. Ne felejtsük el, hogy a lánc a motor egyik leginkább igénybevett része, ezért vigyünk spray-t annak érdekében, hogy minden időben gondoskodhassunk a megfelelő kenésről.  Emellett tanácsos elvinni a motoros túrára defektjavító készletet is, így elkerülhető a hosszabb ideig tartó kényszerű megállás. 
Mindig legyen a csomagban víz, hiszen a melegebb hónapokban eleve több folyadékot kell fogyasztani. A nyár szeszélyes évszak, egy verőfényes napon és előfordulhat zápor, ezért célszerű eltenni esőruhát, törölközőt, egy váltó alsóruházatot. Szintén praktikus magunkkal vinni egy vízhatlan irattartót is, így a fontosabb iratok zápor közben is szárazak maradhatnak. 
Magyarország a motoros túrák szempontjából nagyon kedvező helyen fekszik, hiszen a környező országokban számtalan vonzó célpontot lehet felkeresni egy kisebb-nagyobb motoros utazás alkalmával. A közeli lehetőségek közül érdemes ellátogatni a Kárpátok északi csúcsainál található lengyelországi Zakopánéba, de számtalan látnivalót rejteget a szlovákiai Donovali, valamint az ausztriai Grossglockner, amely tulajdonképpen a motorosok fellegvárának is tekinthető. 
„Emellett érdemes lehet felkeresni a szlovéniai Soca folyót és környékét, a hosszabb utakat kedvelőknek pedig az Stevilo-hágót ajánljuk, mely Olaszország legszebb motoros útvonala” – tette hozzá Csima Béla, a Moped91 Kft. ügyvezető igazgatója. Nem utolsósorban ez Európa második legnagyobb hágója, közel 8 százalékos emelkedőkkel és számtalan végeláthatatlan szerpentinnel. 
Csodálatos helyekben természetesen hazánk is bővelkedik. Így hosszabb-rövidebb túrákra érdemes lehet motorral felfedezni a Balatont és környékét, emellett a Bakony és az egri Szépasszonyvölgybe, ahol hangulatos éttermek és családi borpincék várják a látogatókat.  


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...