Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Féléves baleseti helyzetértékelés
2016-08-02 09:23 | GI
Idén a közúti közlekedés kevesebb halálos áldozatot követelt, mint 2015. első félévében, s ugyancsak kedvező, hogy eddig mindössze egy gyermek vesztette életét balesetben – bár ez éppen eggyel több a kívánatosnál.

Eltelt a 2016. év első fele, s ez bizonyos folyamatok elemzésére, értékelésére teremti meg a lehetőséget. Így van ez a közúti közlekedésbiztonság vonatkozásában is, melyen belül elsősorban a személyi sérüléssel járó közúti baleseti adatok összesítésére, elemzésére van lehetőség. Ezeket az adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság gyűjti és teszi közzé minden hónapban. A rendőrségi adatok előzetesek, azaz a baleset bekövetkezését követő 24 órás állapotot tükrözik a személyi sérülések vonatkozásában.

A 2016. első félévi baleseti statisztika legfontosabb adata, hogy csökkent a közúti balesetben meghalt személyek száma az előző év azonos időszakához képest! Az előzetes adatok részletesebb áttekintését követően az alábbi megállapítások tehetők. 2016. január 01. és június 30. között összesen 7 444 olyan közúti balesetet okoztak hazánk útjain, melyben legalább egy fő megsérült (a személysérüléses balesetek száma tavaly az első félévben 7 328 volt).

A csekély mértékű, 1,6%-os növekedés a könnyű sérüléses balesetek számának 3,9%-os növekedéséből adódik, hiszen ebben az időszakban a halálos kimenetelű balesetek száma 8,3%-kal, a súlyos sérüléseseké pedig 2,4%-kal csökkent. Örvendetes, hogy idén az első félévben 36 fővel kevesebben vesztették életüket a hazai közutakon, mint tavaly ilyenkor. 2016. első hat havában ugyanis a közúti halálos áldozatok száma 258 fő volt a 2015. első félévi 294 fővel szemben, így ezen a területen a csökkenés mértéke 12,2%-os!

Csökkenést mutat a súlyosan sérült személyek száma is (2 454 fő helyett 2 398 fő, mely 2,3%-os csökkenést jelez), míg a könnyen sérültek számában 4,0%-os növekedés tapasztalható (6 793 főről 7 065 főre). Tavaly első félévben rekord-alacsony volt az ittasan okozott és személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma (681 baleset), míg az új év első felében 731 közlekedési balesetet okoztak szeszesital fogyasztását követően ittas állapotban (7,3%-os növekedés). Az ittasan okozott balesetek aránya az összes személysérüléses közúti baleseten belül 9,8% volt, azaz átlagosan számítva minden tízedik balesetet ittas személy okozott.

A közúti balesetek legfőbb oka továbbra is a gyorshajtás, melyre az első félévi balesetek mintegy egyharmada, 30%-a vezethető vissza. Második fő ok az elsőbbségre vonatkozó szabályok megszegése (részaránya 25%), míg a harmadik a kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyása (17%). A 2016. első félévében regisztrált személysérüléses közúti balesetek csaknem kétharmadát, 65%-át személygépkocsi vezetője okozta. A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 8%-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1%-ának az okozásáért voltak felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya a tavasz beköszöntét követően folyamatosan növekedett, június végén 11% volt.(az eltelt hat hónap során összesen 834 személysérüléses balesetet okoztak a kerékpárosok). A motorkerékpárosok és a segédmotoros okozók aránya azonos volt (egyaránt 4-4%), míg a gyalogosok szabályszegéseire visszavezethető balesetek aránya 6% volt.

Az ORFK Főügyeletének napi jelentései alapján 2016. január 01 és június 30 között a gépkocsi vezetőjeként életüket vesztettek száma a tavalyi 82 főről 74 főre csökkent. A kerékpáros halálos áldozatok (26-26 fő) számában változás jelenleg nem mutatható ki. Kevesebb motorkerékpáros (15 fő a tavalyi 19 fővel szemben) és segédmotoros kerékpáros (6 fő a tavalyi 8 fővel szemben) halt meg idén közútjainkon, viszont 1 fővel több gyalogos szenvedett el halálos sérüléseket (51 fő, míg tavaly június végéig 50 fő). Kifejezetten kedvező, hogy idén eddig egyetlen gyermek – azaz 14. életévét be nem töltött személy - vesztette életét közúti balesetben.


A 2016. első félévi baleseti helyzetet bemutató ppt melléklet letöltése/megnyitása. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...