Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Tehergépkocsi és autóbusz ellenőrzés Európa-szerte
2016-07-15 13:58 | GI
Július utolsó hetében az európai rendőrök a legnagyobb közúti járművek, a tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát fokozottan ellenőrzik.

Az idén húsz éve létrehozott TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) immár másfél évtizede szervez közúti ellenőrzéseket Európa-szerte, amelyekhez a tagállamok rendőrségei önkéntes alapon csatlakozhatnak. A TISPOL 2016. évi ellenőrzési tervében a „European Operation Truck&Bus” a következő, mely végrehajtása július utolsó hetére, a július 25-31. közötti időszakra esik.
A magyar rendőrség – mint a TISPOL tagja – aktívan veszi ki a részét az európai szintű kampányból. Magyarország egészére, a főváros és valamennyi megye területére kiterjedő, hat napig tartó fokozott közúti ellenőrzés végrehajtásának ideje: 2016. július 25-30. Az európai szinten egy hetes, Magyarországon hat napos ellenőrzések kifejezetten a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának ellenőrzésére terjed ki.

Az ellenőrzésnek különös aktualitást ad, hogy a nyári időszakban az autóbuszok nagyobb részarányban közlekednek a közutakon – köszönhetően a nyári turizmusnak, a charter és kirándulójáratoknak. Emellett a nyári időszakban a közúti áruszállítás is intenzívnek mondható, részben a nyaralók, a pihenni vágyók ellátása érdekében.

Az ellenőrzések során a rendőrök (és az együttműködő ellenőrök) vizsgálják a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a szociális előírások megtartását stb. Az ellenőrzések mind a magyar, mind pedig a külföldi hatósági jelzéssel közlekedő gépjárművekre kiterjednek. A menetrend szerint közlekedő autóbuszokat csak indokolt esetben és a lehető legrövidebb ideig vonják ellenőrzés alá. A rendőrség a TISPOL „European Operation Truck&Bus” ellenőrzés során a Nemzeti Közlekedési Hatóság mellett az Országos Polgárőr Szövetséggel is együttműködik.

Bár hazánkban a baleseti statisztikák tanúsága szerint a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek a tehergépjármű vezetők a 9%át, az autóbusz vezetők pedig mindössze az 1%-át okozzák, ezeknek a nagy méretű és tömegű járműveknek az időszakonkénti fokozott ellenőrzése mégis indokolt.

Köztudomású, hogy a tehergépkocsik és az autóbuszok közlekedésének jelentős kockázata van.  Ennek egyik oka, hogy a nagy tömeget képviselő járművekkel való ütközés (vagy az általuk történő elütés) során a sérülési, illetve halálozási kockázat jelentősen nagyobb. A második magas kockázati tényező kifejezetten az autóbuszokra vonatkozik, amelyek személyszállítási célt szolgálnak, ezért ütközéskor, árokba boruláskor, ill. egyéb baleset bekövetkezése esetén a sérülések tömegesen fordulhatnak elő. Ennek megfelelően autóbusz baleset esetén a tömegszerencsétlenségek, illetve halálos tömegszerencsétlenségek előfordulási gyakorisága nagyobb. 


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>