Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
10 000 új áltrafi Franciaországban
2016-07-02 07:38 | GI
A riasztó baleseti statisztikák ellenlépéseként a francia kormány ál-sebességmérők nagyszámú telepítését kezdte meg, de a jelenlegi aktív kamerarendszert is bővíteni kívánja.

Egy nagyszabású közlekedésbiztonsági program kezdődött meg Franciaországban, mely során megháromszorozzák a sebességmérő kamerákkal fedett úgynevezett „biztonsági zónák” számát. Idén februártól a francia kormányzat nem kevesebb mint 10 000 db „ál” sebességmérő kamerát helyez el ország-szerte, a legveszélyesebbnek tartott útszakaszok és közlekedési csomópontok környezetében.

Az „igazi” sebességmérő készülékekre a megtévesztésig hasonlító álkamerák kihelyezése szerves részét képezi annak a kormányzati csomagnak, mely arra válasz, hogy az elmúlt két évben nőtt a közúti halálos áldozatok száma Franciaországban. Az intézkedések sorában azonban más feladatok is szerepelnek. Ezek sorából kiemelhető, hogy az elkövetkezendő három évben további 500 db-al kívánják növelni az aktív sebességmérő kamerák számát.

Jelenleg Franciaországban az egyébként országos hálózatot képező sebességmérő rendszerben 4 200 db kamera működik.  Az új beszerzésével és az „ál-sebességmérők” telepítésével a „biztonsági zónák” száma 2018. végére 15 000-re emelkedik.

 

Háttér

Európa számos országában elterjedt gyakorlat, hogy veszélyeztetett útszakaszok mentén, valamint veszélyes csomópontok közelében sebességmérő eszköz illusztrációját helyezik el. Ezt a köznyelv „áltrafi”-nak nevezi .

Sebességmérő eszköz út menti illusztrációjával találkozhatunk például Spanyolországban, Franciaországban, vagy éppen a szomszédos Ausztriában is, két vagy háromdimenziós kivitelben egyaránt. Nyugati szomszédunkban például néhány éve egy autópálya felújítás helyszínén - ahol 80 km/h sebességkorlátozás volt érvényben - olyan háromdimenziós megoldást lehetett látni, amikor az osztrák egyenruhát viselő „rendőr” a kezében egy lézer elven működő sebességmérőt tart, miközben a két forgalmi irányt elválasztó betontömbök egyikére könyökölve támaszkodik. A „műrendőr” a megtévesztésig hasonlított a valódi osztrák rendőrre, s gyakorlatilag nem volt olyan jármű, amely az adott útszakaszon – s az azt követő kilométereken - a megengedettnél gyorsabban haladt volna.

Az ilyen, és ehhez hasonló illusztrációk kihelyezésének hátterében részben a rendőrség személyi feltételrendszerének Európa bármely országában jellemző limitje, másrészt pedig gazdasági, gyakorlatias szempontok állnak. Hiszen sokszor elég csak utalni a rendőri jelenlétre, és a preventív hatás azonnal érvényesül – büntetés, avagy szankció érvényre juttatása nélkül. Márpedig ennek a közúton közlekedők biztonsága látja a hasznát.

A megoldás társadalmi elfogadottsága nagyban függ attól, hogy a rendőr, vagy sebességmérő eszköz illusztrációját hová helyezik el. Ezért valamennyi hatóságnál alapelv, hogy ilyen eszközök kizárólag olyan útszakaszok mentén, illetve csomópontok közelében helyezhető el, ahol közlekedési jogsértések rendszeresen előfordulnak, a közlekedés biztonsági kockázata magas, gyakrabban következnek be személyi sérüléssel járó balesetek (illetve annak a helyszín jellege miatt nagy a valószínűsége), vagy éppen a gyorshajtások aránya magasabb az átlagosnál.

„”Áltrafi” kihelyezésére már hazánkban is akadt példa. Pest megyében például több éve az utak mentén található az a „bádogrendőr”, mely egy állványra helyezett lézeres sebességmérő készülék mögött állva igyekszik a megengedett sebességhatár alatti haladásra ösztönözni az arra közlekedő járművezetőket. Az elmúlt év második felében pedig Zala megyéből adtunk hírt arról, hogy egy rendőri jellegű Skoda Octavia szolgálati járőrgépkocsi valósághű mását készíttették el két dimenziós változatban (benne egy lézeres sebességmérő eszköz imitációjával), s helyezték el egy lakott területen kívüli, balesetmentes csomópont közelében. 


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>