Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Igazi férfiak és erős nők
2016-06-06 09:31 | GI
Az idei Hamburgi Motoros Napokon vette kezdetét az új német motorkerékpáros kampány, mely jelmondata: az igazi férfiak és az erős nők nem száguldoznak.

 „Echte Männer und starke Frauen rasen nicht” (azaz: „Az igazi férfiak és az erős nők nem száguldoznak”) – ezzel a mottóval indította útjára a német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztérium (BMVI), valamint a Német Közúti Biztonsági Tanács (DVR) közös kampányát a gyorshajtások visszaszorítása, a motorkerékpáros közlekedés biztonságának javítása érdekében.

A szervezők minden motorkerékpárost felkértek arra, hogy csatlakozzanak a kampányhoz, függetlenül nemüktől, koruktól, az utakon, a közúti forgalomban szerzett tapasztalatuktól, járművük teljesítményétől stb. Dorothe Bär, a BMVI parlamenti államtitkára a kampány megindításakor kijelentette, hogy kifejezett céljuk a motorosokban annak tudatosítása, hogy ”a túlzott sebesség korántsem az erő és a magabiztosság jele, a sebesség megválasztásának valójában ezekhez nincs semmi köze”.

Az előző gondolatok jegyében hirdették meg a kampányt, mely népszerűsítéséhez magukat a motorkerékpárosokat használták fel, hölgyeket és férfiakat egyaránt. Olyan motorkerékpárosok álltak kamera elé, akiknek a motorozás a „második életük”. A fotókon a férfiak az „Echte Männer rasen nicht” („az igazi férfiak nem száguldoznak”) táblát, míg a hölgyek a „Starke Frauen rasen nincht” („az erős nők nem száguldoznak”) táblát tartották a kezükben, vagy éppen amögött álltak, ha a tábla nagyméretű volt.  A szervezők ezeket a képeket a kampány népszerűsítése jegyében a média csatornákon és számos egyéb helyen is közzétették.

A motorkerékpárosokat érintő közúti közlekedési balesetek elkerülésére irányuló akció egyébként része a nyolc éve meghirdetett német „Runter vom Gas!” („Lassíts!”) közlekedésbiztonsági kampány-sorozatnak. Az új kampány az idei Hamburgi Motorkerékpáros Napokon, a motoros szezonkezdet előtt vette kezdetét és napjainkban is tart. A BMVI és a DVR munkatársai a február utolsó napjaiban tartott nagyszabású rendezvényen a hivatalos események és programok mellett szóróanyagok terjesztésével is igyekeztek népszerűsíteni a kampányt, s terjeszteni annak üzenetét (erre szolgáltak a különböző pólók, matricák, kitűzők, sapkák stb.).

„Aki szeretne részt venni a kampányban, annak mindössze egy szelfit kell magáról készítenie és azt az akció-nagykövetségre beküldenie, mely modellként, példaértékűként szolgálhat más közúthasználók számára” – jegyezte meg Dr. Walter Eichendorf, a DVR elnöke, majd hozzátette: „A siker érdekében számítunk a motorosokra oly jellemző közösségi szellemre”. „Anélkül, hogy felemelt ujjainkat mutatnánk egymásra, inkább arra ösztönözzük  motorosokat, hogy kockázatmentesen közlekedjenek és csökkentett sebességgel haladjanak”.

A német motorkerékpározás jellemző hagyománya, hogy minden évben motorkerékpáros istentiszteleteket tartanak (Motorradgottesdienst, röviden: MoGo). Az idei első ilyen nagy rendezvényt Husum városában (Hamburgtól északra, Schleswig-Holstein tartományban) tartották, ahová a hűvös idő ellenére is sok motoros látogatott el. Június 12-én Hamburgban viszont Európa legnagyobb motoros istentiszteletére kerül sor, mely immár a 33. az azonos rendezvények sorában.

A hamburgi MoGo-t évente általában mintegy 35 000 motoros keresi fel, így a rendezvény – amint az előbb említett Husum városi rendezvény is – nagyszerű terepe a baleset-megelőzési kampányoknak, a preventív üzenetek átadásának. Ezért a szervezők megállapodtak abban, hogy a motoros napokon az „Echte Männer und starke Frauen rasen nicht” kampány is a programok részét képezi, és a konvojban történő hagyományos motoros felvonuláson olvashatók lesznek a „Lassíts!”, valamint „Az igazi férfiak és az erős nők nem száguldoznak” üzenetek is.

 

Háttér

A „Runter vom Gas!” (azaz „Lassíts!”) kampányt Németországban 2008. január 01-én indították meg azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a gyorshajtások lehetséges következményeire, és csökkentsék a közúti balesetben meghalt személyek számát. A kampány kezdeményezői a Szövetségi Közlekedési, Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium, valamint a Német Közúti Biztonsági Tanács voltak (a minisztérium neve és működési struktúrája azóta megváltozott). A kampány immár kilencedik éve nagy nyilvánosságot kap, a közúthasználók úton-útfélen találkozhatnak az egyes kampányelemekkel, tájékoztató és figyelmeztető plakátokkal stb.

A 2016. februárjában meghirdetett „Echte Männer und starke Frauen rasen nicht” („Az igazi férfiak és az erős nők nem száguldoznak”) egyike a „Runter vom Gas!” legújabb kampányainak. 


Vissza