Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
100 milliárd euró
2016-05-19 09:42 | GI
Az Európai Unió területén 2015-ben bekövetkezett személysérüléses közúti közlekedési balesetek szociális költségei Európában ilyen magas összeget tesznek ki.

Az Európai Bizottság 2016. április 04-i jelentése szerint 2015-ben mintegy 26 000 ember veszítette életét az Európai Unióhoz tartozó tagállamok útjain. Ez azt is jelenti, hogy az áldozatszámok alakulása terén 2014-hez képest jelentős eredményről nem beszélhetünk. A

Az Európai Bizottság a dokumentumában a balesetekkel kapcsolatos költségekre is kitér. megállapítható, hogy a 2015-ben okozott, halállal, vagy sérüléssel végződött közúti balesetek szociális költségei elérték a 100 milliárd eurót. Ide tartoznak mindazok a költségek, melyek többek között a balesetekkel, a helyszíni, valamint az eljárási munkálatokkal, az egészségügyi ellátással, a rehabilitációval, a károk elhárításával és rendezésével kapcsolatosak.

Újdonság, hogy tavaly az Európai Unióban elfogadták a súlyos sérülés egységes definícióját, ezzel több éves munkálatok értek véget. A közös definíció elfogadása első alkalommal tette lehetővé a közvetlen összehasonlítást az EU-országokban. Ennek megfelelően 2015-ben Európa-szerte mintegy 135 000 ember szenvedett súlyos sérülést közúti balesetben. A sérültek között kimagasló volt a védtelen közúthasználók, azaz gyalogosok, kerékpárosok és motorkerékpárosok száma.

A közúti balesetben tavaly meghaltak közül általában minden ötödik személy gyalogosként közlekedett (a meghalt gyalogosok számában egyébként 2010 és 2014 között mindössze 11%-os csökkenés mutatható ki, szemben az általánosan mért, azaz valamennyi közúthasználót magába foglaló 18%-os csökkenésnek). Tavaly az összes halálos áldozat 38%-a lakott területen belül, több mint fele pedig lakott területen kívüli fő és mellékutakon szerezte az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket.

Violetta Bulc, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa szerint a baleseti számok riasztóak: "Ha Európa el akarja érni a célját, és felére kívánja csökkenteni a közúti halálos áldozatok számát 2020-ig, az eddigieknél sokkal többet kell tenni. Felszólítom a tagállamokat, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket, különösen a jogszabályi háttér átalakítása és a kampányok végrehajtása terén.”

Az egymillió lakosra vetített közúti áldozatok számának Európai uniós átlaga tavaly 51,5 fő volt, de ez az arány tagállamonként jelentős eltérést mutat. A legalacsonyabb arány Svédországban (27), Hollandiában (28) az Egyesült Királyságban (29), Dániában (30), valamint a kis szigetországban, Máltán (26) mérhető. Ezzel szemben magasan az európai átlag felett van Románia és Bulgária teljesítménye. Az említett tagállamok útjaink 95 haláleset jutott minden egymillió lakosra az elmúlt évben. (Magyarországon az egymillió lakosra jutó áldozatszám tavaly 66 fő volt). 


Vissza
  • Magyar rendőrtiszt a TISPOL...

    Zsinkai Elvira r. őrnagy személyében magyar tagja lett a TISPOL Végrehajtó...  

  • Uniós tagállamok...

    A legjobb közlekedésbiztonsági mutatóval az Egyesült Királyság rendelkezik, míg a bolgár és a román utakon a legnagyobb a halálozási...  

  • Minden esetben...

    Új preventív kampányt indított Nógrád megyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési...