Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Történelmet írt a baleseti statisztika!
2016-05-09 14:15 | GI
Az elmúlt évtizedekben soha nem volt példa arra, hogy egyetlen hónap alatt ilyen kevesen veszítsék életüket hazánk közútjain.

Az Országos Rendőr-főkapitányság összesítette a területi rendőri szervektől beérkező előzetes közúti baleseti adatokat, melyek a balesetek bekövetkezésétől számított 24 órás helyzetet tükrözi. Az előzetes adatok alapján ki kell emelnünk a legfontosabbat: egyetlen hónap alatt soha ilyen kevesen nem vesztették életüket közúti balesetben Magyarországon, mint 2016 áprilisában. Idén április 01 és 30 között ugyanis mindössze 22 fő szenvedett halálos kimenetelű balesetet, szemben a 2015. áprilisi 31 fővel és a 2013. áprilisi 42 fővel.

De hogy még mélyebbre nyúljunk vissza az időben: bő egy évtizede, 2003 augusztusában mintegy 140 fő halt meg közúti balesetben. Ez azt jelenti, hogy amíg az adott hónapban napi átlagban csaknem 5 halálos áldozatot követelt a közúti közlekedés, addig 2016. áprilisában a napi átlag az egy áldozatot sem éri el. Érdemes megemlítenünk továbbá, hogy az elmúlt hónap összesen 30 napjából 15 olyan napot jegyezhettünk, amikor nem kellett a különböző hatóságoknak halálos baleset helyszínére kivonulniuk.

Amennyiben továbbra is csak az elmúlt egy hónap, az április baleseti adatait vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy az áldozatszám 29%-os csökkenése mellett (31 főről 22 főre) az összes személysérüléses baleset száma 0,9%-kal (1 246-ról 1 235-re), a súlyosan sérültek száma
6,5%-kal (399 főről 373 főre) , az ittasan okozott balesetek száma 0,88%-kal (1 246-ról 1 235-re) csökkent. A könnyen sérültek számában ugyanakkor 2,5%-os növekedés tapasztalható (1 143 főről 1 172-re).

Ha viszont a 2016. év eddig eltelt hónapjait, azaz a január 01-től április 30-ig terjedő időszakot vesszük nagyító alá, akkor a következő fő ismérvek emelhetők ki. Az év eddig eltelt négy havában összesen 4 431 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, 1,5%-kal többet, mint 2015. azonos időszakában (akkor 4 364 balesetet regisztráltak). A halálos kimenetelű és a súlyos sérüléssel járó közúti balesetek száma egyaránt csökkenést mutat (a csökkenés mértéke a felsorolás sorrendjének megfelelően 16,0%, valamint 0,8%). Egyedül a könnyű sérüléses balesetek száma nőtt (3,6%-kal), így ez eredményezte az összes balesetszám csekély mértékű növekedését.

A legfontosabb, hogy idén április végéig 27 fővel kevesebben vesztették életüket hazánk közútjain, szám szerint 154-en, ami 14,9%-kal kevesebb, mint 2015. első négy havában regisztrált 181 áldozat.. A baleseti áldozatok mellett 0,4%-kal csökkent a súlyosan sérültek száma (1 426 fő a tavalyi 1 432 fővel szemben), míg a könnyen sérültek száma 5,6%-os növekedést mutat (4 027 főről 4 253-főre).

2016. január 01 és április 30. között összesen 423 fő okozott személysérüléses balesetet ittas állapotban a tavaly azonos időszakban nyilvántartott 409 fővel szemben, így ezen a területen 3,4%-os növekedés mérhető. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személyi sérüléssel járó baleseten belüli aránya 9,5%, azaz átlagosan számítva még mindig minden tízedik balesetet ittas személy okozott.

A balesetek csaknem egyharmadát, 31%-át a járművezetők gyorshajtása okozta, ide értve az abszolút és a relatív gyorshajtásokat egyaránt. A második fő baleseti ok az elsőbbségi jog megsértése (25%-os részesedéssel), míg a harmadik fő ok a kanyarodásra vonatkozó KRESZ szabályok megszegése (17%).

Az első negyedévben regisztrált személysérüléses közúti balesetek túlnyomó többségét, 67%-át személygépkocsi vezetője okozta (2 951 balesetet). A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9%-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1%-ának az okozásáért voltak felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya április végéig 9% volt, (az előző havi 7%-os arányhoz viszonyított növekedés azt jelzi, hogy a kerékpáros szezon már javában tart.

A rendőrség központi ügyeletének napi adatai alapján 2016. első négy havában személygépkocsi vezetőjeként 46 fő, tehergépkocsi vezetőjeként 2 fő, kerékpárosként 14 fő, gyalogosként közlekedve pedig 40 fő szenvedett el halálos sérüléseket. A motoros áldozatok, valamint a segédmotoros kerékpáros áldozatok száma 3 fő, illetve 2 fő volt. Továbbra is örömteli hír, hogy idén eddig egyetlen gyermek (14. életévét be nem töltött személy) sem vesztette életét közúti balesetben.

Rövid összegzés: április hónapban, valamint az év eddig eltelt időszakában összességében kedvezően alakult a személysérüléses közúti balesetekkel kapcsolatos előzetes adatok. Az elmúlt hónapban a halálos áldozatok alacsony száma rekordot döntött, hiszen az eltelt évtizedek során egyetlen hónap alatt soha nem vesztették életüket ilyen kevesen közúti balesetben Magyarországon. A baleseti statisztika rendkívül rövid idő alatt bekövetkezett kedvező változására minden bizonnyal jelentős hatást gyakoroltak az elmúlt hetek eseményei, különösen a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat fix ellenőrző pontjainak az átadása, ezek az eszközök ugyanis 2016. április 05-én reggel 08.00 órától üzemszerűen működnek. A VÉDA fix ellenőrző pontjainak „élesítését” rendkívüli média érdeklődés követte (és követi ma is), így a hír az elmúlt hetekben gyakorlatilag valamennyi közlekedőhöz eljutott. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...