Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
See Cyclist, Think Horse!
2016-05-0414:50 | GI
Egy nem mindennapi közlekedésbiztonsági kampány Skóciából, a védtelen úthasználók körébe tartozó kerékpárosok biztonságának fokozására.

A kerékpáros közlekedés Skóciában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a skót utakon kerékpárral közlekedők száma. A kerékpár a fiatalok mellett immár a középkorú korosztály tagjai körében is hódít. Az egészséges, környezetbarát és nem utolsó sorban olcsó közlekedés eme fontos eszközét a szabadidős tevékenység mellett egyre többen használják a munkahelyre, illetve tanintézetbe járás eszközéül.

A kerékpárosok közlekedésének biztonsága ugyanakkor nagy odafigyelést igényel, tekintettel arra, hogy a kerékpárosok testét – az esetlegesen, saját elhatározásból használt kerékpáros fejvédőn kívül - semmilyen passzív megoldás, vagy karosszéria elem nem védi, így esetükben közúti baleset bekövetkezése esetén a sérülési és halálozási kockázat kimagasló.

Skóciában a kerékpáros infrastruktúra az évezred forduló óta jelentős változáson ment keresztül. Fejlődött a kerékpárút hálózat, és az új utak kiépítésénél a biztonsági szempontok abszolút prioritást élveznek (gépjárműforgalomtól való fizikai elválasztás, kilátást és észlelhetőséget korlátozó tényezők felszámolása, veszélyes helyeken, kereszteződésekben a gépjárművek sebességének korlátozása stb.).

A kerékpárosokat érintő balesetek döntő többsége ugyanakkor nem az infrastrukturális hiányosságokra, hanem a közlekedők által elkövetett szabályszegésekre vezethetők vissza. Márpedig éppen az emberi tényező területe az, mely kedvező irányú befolyásolása korántsem sorolható az egyszerű feladatok közé. A szabályok tiszteletén alapuló, biztonság-központú közlekedői magatartás kialakítása több módon – ezen belül kiemelten a képzéssel, a közúti ellenőrzésekkel, valamint a közlekedésbiztonsági felvilágosító, preventív munka által – érhető el.

A közelmúltban a figyelemfelhívás, felvilágosítás és baleset-megelőzés jegyében hirdették meg a meglehetősen szokatlan megnevezésű „See Cyclist, Think Horse” megnevezésű kampányt, mely a skót kormányzat által folytatott „Safer Scotland!” program részét képezi. A kampány keretében 2013-ban egy TV spot is készült, melyet állami megbízás alapján a Newhaven ügynökség készített el.

A „See Cyclist, Think Horse” kampány, valamint a kapcsolódó TV rövidfilm célzottan a kerékpárosok biztonságára hívja fel a figyelmet. A kampány címe és a film üzenete értelmében a gépkocsivezetőknek hasonlóan kell kezelni a kerékpárosokat, mint ahogy azt a közutakon közlekedő lovak, lovasok, valamint ló által vontatott járművek esetében teszik.

A skót közúti forgalomban ugyanis általában az figyelhető meg, hogy lovas, vagy ló által vontatott jármű megjelenésekor a gépkocsivezetők óvatosabb válnak, lassítanak, gondosan ügyelnek a nagyobb oldaltávolság megtartására, s arra, hogy közlekedési módjukkal az állat magatartását kedvezőtlenül ne változtassák meg. Ezt javasolják a kampány kiötlői a kerékpárosok vonatkozásában is.

Ennek megfelelően kerékpáros közúti közlekedése - különösen előzése - esetén is fontos a fokozott óvatosság, ügyelni kell a megfelelő oldaltávolságra, a közlekedéshez szükséges biztonságos tér megadására, a felesleges zajok, hangjelzések elkerülésére, és az elhaladó jármű, illetve a kibocsátott zaj által okozott riadalmak megelőzésére. Ezen túlmenően fel kell készülni arra, hogy a kerékpár kevésbé stabil jármű, mely haladását oldalirányú kilengések kísérhetik, továbbá az úttest jobb szélén közlekedő kétkerekűek az egyenetlen útburkolatok, úthibák és egyéb akadályok miatt időnként váratlanul balra is tarthatnak (az úthibák, kátyúk, csatornafedelek jellemzően az úttest jobb szélén találhatók).

A film ugyanakkor a közlekedésbiztonsági spotoktól eltérően, meglehetősen szokatlan, ámde szellemes módon közvetíti a mondanivalót, miközben a filmben szereplő kerékpárosokat lovasokra jellemző szituációkban mutatja be. Érdekesség, hogy megjelenését követően az eredeti film közvetítését azért tiltották meg, mert az utolsó képsorokban egy vörös hajú hölgy kerékpáros fejvédő sisak nélkül kerékpározott az úttesten (egyébként jogszabály Skóciában nem kötelezi a kerékpárosokat a fejvédő használatára, ugyanakkor a kormányzat elvárása szerint a közlekedésbiztonsági üzenetek teljessége érdekében a filmnek minden irányú biztonságra, így a passzív biztonság témakörére is kell kiterjednie).

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy a Highway Code-ban a kétkerekű járművekre, valamint a lovak vezetésére (hajtására), vonatkozó szabályokat esetenként egy joghelyen határozták meg. Ilyen például a 163. szakasz, mely azt írja elő, hogy a motorkerékpáros, kerékpáros, vagy lovas előzésekor ugyanolyan oldaltávolság megtartása szükséges, mint amennyi gépjárművek előzése során (“give motorcyclists, cyclists and horse riders at least as much room as you would when overtaking a car”).

A HighwayCode eme előírását, annak elégségességét azonban több kerékpáros szervezet is vitatja, kérve a jogalkotót a jogszabály mielőbbi módosítására, az átlagosnál nagyobb, akár konkrét értékben is meghatározott (3-4 láb, azaz kb. 92-122 cm) minimális oldaltávolság elrendelésére.

A  „See Cyclist, Think Horse” rövidfilmet Ön is megtekintheti a következő linken:

https://www.youtube.com/watch?v=ELId66LUupw 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...