Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Baleseti helyzet 2016. I. negyedévében
2016-04-07 13:47 | GI
A legfontosabb, hogy a közúti balesetben meghalt személyek száma csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest.

A rendőrség összesítette a 2016. első negyedévében okozott személysérüléses közúti balesetek adatait. Ezek az adatok előzetesek, azaz a baleset bekövetkezését követő 24 órás helyzetet tükrözik. Megállapítható, hogy az év eddig eltelt három havában összesen 3 176 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, 1,8%-kal többet, mint 2015. azonos időszakában (akkor 3 121 balesetet regisztráltak). Érdekesség, hogy a halálos kimenetelű és a súlyos sérüléssel járó közúti balesetek száma egyaránt csökkenést mutat (a csökkenés mértéke a felsorolás sorrendjének megfelelően 17,1%, valamint 0,9%). Egyedül a könnyű sérüléses balesetek száma nőtt (4,2%-kal), így ez eredményezte az összes balesetszám csekély mértékű növekedését.

A legfontosabb adat, hogy idén az első negyedévben 23 fővel kevesebben vesztették életüket hazánk közútjain, szám szerint 129-en, ami 15,1%-kal kevesebb, mint 2015. első három havában. A baleseti áldozatok mellett 0,5%-kal csökkent a súlyosan sérültek száma (1 028 fő a tavalyi 1 033 fővel szemben), míg a könnyen sérültek száma 7,0%-os növekedést mutat (2 885 főről 3 087-re).

2016. január 01 és március 31 között összesen 336 fő okozott személysérüléses balesetet ittas állapotban a tavaly azonos időszakban nyilvántartott 3 121-el szemben, így ezen a területen 10,6%-os növekedés mérhető. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személyi sérüléssel járó baleseten belüli aránya 10,6%, azaz átlagosan számítva minden tízedik balesetet ittas személy okozott.

A balesetek egyharmadát, 33%-át a járművezetők gyorshajtása okozta, ide értve az abszolút és a relatív gyorshajtásokat egyaránt. A második fő baleseti ok az elsőbbségi jog megsértése (26%-os részesedéssel), míg a harmadik fő ok a kanyarodásra vonatkozó KRESZ szabályok megszegése (14%). Az első negyedévben regisztrált személysérüléses közúti balesetek túlnyomó többségét, 70%-át személygépkocsi vezetője okozta (2 218 balesetet). A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9%-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1%-ának az okozásáért voltak felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya március végéig 7% volt, bár hozzá kell tenni, hogy a kerékpáros szezon még csak most kezdődött meg.

A rendőrség központi ügyeletének napi adatai alapján 2016. első negyedévében személygépkocsi vezetőjeként 36 fő, tehergépkocsi vezetőjeként 1 fő, kerékpárosként 47 fő, gyalogosként közlekedve pedig 36 fő szenvedett el halálos sérüléseket. A motoros áldozatok, valamint a segédmotoros kerékpáros áldozatok száma egyaránt 1-1 fő volt az év első három havában. örömteli hír, hogy idén eddig egyetlen gyermek (14. életévét be nem töltött személy) sem vesztette életét közúti balesetben.

A baleseti adatok alakulását szemléltető ábrák letöltése ppt formátumban 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...