Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Unsere Autobahn is keine Rennstrecke
2016-04-04 07:28 | GI
A mi autópályánk nem versenypálya! – új német kampány a gyorshajtások visszaszorítása érdekében.

A közutak legfőbb gyilkosa – az Európai Bizottság 2003.évi meghatározása szerint – a gyorshajtás, így a közlekedésbiztonsági kampányok célkeresztjében is első sorban a legtöbb halálos baleset létrejöttéért felelős sebességtúllépés áll. A gyorshajtással kapcsolatos kampányoknak változatos megjelenési felületei és közlési módszerei vannak. Napjaink közlekedésbiztonsági kampányfilmjei vonatkozásában kétféle trend körvonalazható, melyek természetesen élesen nem különíthetők el egymástól.

Az Internetes felületeken többnyire sokkoló képanyagok, rövidfilmek érhetők el, de megjelentek az ironikus mondanivalójú is spotok is (pl. temetkezési vállalkozó a balesetet bemutató film narrátora). Ezzel szemben a TV csatornákon és a mozikban vetítésre kerülő gyorshajtás ellenes rövidfilmek alapvetően nem sokkolóak, többnyire csak érzékeltetik, és nem bemutatják a lehetséges következményeket (véres jelenetek nélkül, nem elrontva az estét).

A kapcsolódó plakátok, poszterek, és egyéb nyomtatott megjelenési formák többsége is a gyorshajtás lehetséges következményeire mutat rá, egyértelműen (időnként ironikusan), de nem feltétlenül sokkoló, szemléltető módon. A plakátok kisebb része más szemléltető módszerhez nyúl, más szempontból közelítik meg a témakört. Erre példa a berlini rendőrség legújabb kampánya, az „Unsere Autobahn is keine Rennstrecke” (azaz: a mi autópályánk nem versenypálya!)

A berlini rendőrök abból indultak ki, hogy noha a sebességtúllépés egyike a leggyakoribb közúti szabályszegéseknek, mégis – nagy szerencsére – a gyorshajtásoknak csak igen elenyésző aránya végződik közúti balesettel, sérüléssel, esetleg halállal. A gyorshajtás visszaszorítására irányuló kampánynak nem feltétlen a szabályszegés lehetséges következményeire kell rámutatnia, hanem megfelelő hatás érhető el azáltal is, amennyiben a gyorshajtás szankcióit tudatosítják nap mint nap a közlekedők felé.

Berlinben bíznak abban, hogy a szankciók állandó szem előtt tartásával a visszatartó hatás így is érvényesül, s a járművezetők az eddigieknél nagyobb arányban fognak tartózkodni a legveszélyesebbnek tartott szabályszegés elkövetésétől. A plakát a 100 km/h megengedett sebességhatárt túllépők részére mutatja be a várható szankciókat, a pénzbírságok összegét (480-680 euró), valamint az automatikusan kiszabásra kerülő büntető pontok számát. A büntetőpontok szabályszegéshez rendelése a vezetői engedély elvételének fenyegetettségét, annak reális esélyét jelenti a notórius gyorshajtók részére.

Fontos hozzátenni, hogy Németországban a gyorshajtók lebukásának valószínűsége jóval nagyobb, mint az hazánkban tapasztalható. Különösen igaz ez a kijelentés a nagyobb városokban, azok környezetében, valamint a forgalmas csomópontoknál. Az automata és mobil sebességmérő eszközök mellett a német rendőrök nagy teljesítményű, de civil járművekbe (motorkerékpárokba, személygépkocsikba) is épített sebességmérőket is használnak a gyorshajtók kiszűrésére, majd azt követően a szabályszegők kiemelésére és felelősségre vonására többnyire azonnal sor kerül (ezt tartják a legnagyobb hatásfokú intézkedésnek). Ezek a civil jellegű járművek a közúti forgalomban gyakorlatilag felismerhetetlenek, a szabályszegők többnyire csak akkor észlelik, hogy ellenőrzés alá vonták őket, amikor már késő. 


  • Századvég kutatás a...

    Reprezentatív felmérésen alapul az a kutatás, mely a lakosság véleményét kérdezte meg egyes közlekedésbiztonsági...  >>

  • Csapadékos téli...

    A sok csapadék és a zsúfolt közlekedés együttesen jelentősen megnövelik a biztonságos közlekedés kockázatát....  >>

  • Jégmentes, tiszta...

    A szélvédők tisztántartása és párátlanítása nélkülözhetetlen a biztonságos...  >>