Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kerékpáros fejvédő: 14 év alatt legyen kötelező!
2016-03-29 12:27 | GI
Az ORFK-OBB álláspontja szerint hazánkban is indokolt a kerékpáros fejvédő kötelező használata a 14. év alattiak körében. Cikkünkben a kapcsolódó nemzetközi szabályozásokat is áttekintjük.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) 2016. március 17-én megtartott sajtótájékoztatóján Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke bejelentette, hogy javaslattal kívánnak élni a jogalkotó felé, mely szerint legyen kötelező hazánkban a kerékpáros fejvédő használata a 14. életévüket be nem töltött, kerékpárral közlekedő gyermekkorúak részére.

A kerékpáros fejvédők köztudottan  a passzív védelmi eszközök közé tartoznak, melyek arra hivatottak, hogy baleset bekövetkezése előzze meg a fejsérüléseket, vagy csökkentse azok súlyosságának szintjét. Ezáltal a fejvédő fontossága és hasznossága az élet és testi épség védelme területén megkérdőjelezhetetlen. A kerékpáros fejvédő védi viselője fejét, hiszen elnyeli az esetleges baleset, ill. ütközés során keletkező energia jelentős részét.

A balesetek során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert elütés következtében a kerékpáros feje nagy erővel ütközik a jármű szélvédőjének, ill. motorháztetőjének. Ez esetben a fejvédő hatásos védelmet nyújthat.

A holland SWOV kutatóintézet 2010. áprilisában közzétett kutatási eredménye alapján közúti baleset esetén a fej- és agysérülés kockázata nem kevesebb, mint 45 %-kal csökken azáltal, hogy a kerékpáros fejvédő sisakot használ. Persze az is nagyon fontos, hogy a fejvédő jó állapotú, repedés és törésmentes, továbbá megfelelően rögzített legyen, hiszen ezek nélkül ez a fontos passzív biztonsági eszköz a védelmi funkcióját nem képes kifejteni.

A kerékpáros fejvédő kötelező jellegű használatának jogszabály (KRESZ) általi elrendelése az elmúlt évtizedben már több esetben is felmerült, a gyakorlati megvalósulás azonban még várat magára. A hazai szabályozás kialakítása során, a jogalkotói döntés meghozatala előtt célszerű figyelembe venni az aktuális nemzetközi szabályozásokat is. A nemzetközi gyakorlatban az figyelhető meg, hogy közúti kerékpározás esetén a kerékpáros fejvédőt kötelezően előíró országok többsége életkorhoz köti a kötelezettséget.

Ausztriában 2011. május elsején lépett hatályba a KRESZ [StVO] módosítása, mely szerint a 12 évet meg nem haladó korú gyermek kerékpárosoknak fejvédőt kell viselniük. A fejvédő kötelező jellegű használata független attól, hogy a gyermek vezetője, vagy utasa a kerékpárnak. Az osztrák előírás azt is tartalmazza, hogy 12 éves korig a gyermek önállóan nem kerékpározhat az úttesten, ahhoz felnőtt korú kísérő szükséges, akinek gondoskodnia kell a gyermek biztonságáról, s a fejvédő használatáról. A jogszabály hatályba lépését heves politikai viták előzték meg, s a döntést elősegítette, hogy az osztrák kerékpáros érdekképviseletek kifejezetten támogatták a gyermek kerékpáros fejvédők kötelezővé tételét.

Szlovéniában az osztrák példához hasonlóan ugyancsak 12 éves korig tették kötelező a kerékpáros fejvédők használatát néhány évvel ezelőtt. A 12 évnél idősebbek részére a fejvédő viselése ajánlott. A fejvédő használatának elmulasztása hátrányos jogkövetkezménnyel nem jár, így a szabályozás a tudatformáló hatása által klasszikusan preventív jellegű.

A fejvédő más európai országokban is kötelező. Finnországban korra és helyszínre tekintet nélkül kötelező fejvédőt viselni kerékpározás közben, Csehországban a 16 év alattiaknak, Svédországban és Izlandon a 15 év alattiaknak kötelező a sisak használata. Európán kívül az Egyesült Államok 20 állama mellett több kanadai tartományt, Ausztráliát és Új Zélandot lehet példaként említeni [forrás: SVOW tanulmány, 2012]

Óberling József r. ezredes javaslata szerint hazánkban első körben a 14. életévüket be nem töltött, kerékpárral közlekedő személyek részére indokolt jelenlegi szabályozás szigorítása, a kerékpáros fejvédő használatának KRESZ által történő kötelezővé tétele. Amíg az ügyben a javaslat feldolgozásra kerül, s mielőtt a jogalkotó meghozza a végső – remélhetőleg a gyermekkorúak közúti közlekedésbiztonságára nézve kedvező – döntést, az ORFK-OBB addig is ajánlja a kerékpáros fejvédő használatát valamennyi kerékpárosnak, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...