Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Csatolnak a magyarok?
2016-03-24 10:53 | GI
A TISPOL Seatbelt ellenőrzés magyarországi tapasztalatainak értékelése.

Március közepén a magyar rendőrség közlekedésrendészeti szolgálata egy európai közúti ellenőrző kampányban vett részt. A „Seatbelt” kampányt a TISPOL (European Traffic Police Network), azaz az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata szervezte. A passzív biztonsági eszközök (különösen a biztonsági öv és a gyermek biztonsági rendszer) használatának ellenőrzésére irányuló akció része a TISPOL 2016. évi ellenőrzési tervének, melyet az Operational Group még az előző évben hagyott jóvá.

Az ellenőrzésben – az előzetes információk alapján – legalább 25 európai ország rendőrei vettek részt. A nemzetközi adatok később válnak elérhetővé. A magyar rendőrség viszont már összesítette a fővárosi és megyei közlekedésrendészeti szervek ellenőrzési adatait, melyek lényege az alábbiakban foglalhatók össze.

Az ellenőrzés három napja alatt (2016. március 16-18.) a rendőrök összesen 3 445 esetben intézkedtek biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. A jelentések alapján 3 016 esetben a gépkocsi vezetője, 429 esetben pedig utasa ellen indítottak eljárást. A gépkocsivezetők közül 2 846 fő lakott területen belül, 102 fő lakott területen kívül, 68 fő pedig autópályán, vagy autóúton mellőzte az öv használatát.

 Az utasok közül 380 fő lakott területen belül (közülük 107 fő a hátsó ülésen), 42 fő lakott területen kívül (24 fő a hátsó ülésen), 7 fő pedig gyorsforgalmi utakon (mindenki elöl ült) nem csatolt. Az előzőeken túlmenően gyermek 37 alkalommal utazott teljesen védtelenül a gépkocsiban, ezekben az esetben a felelőtlen szülők nem helyezték el gyermeküket biztonsági gyermekülésben, vagy védték őket más gyermekbiztonsági rendszer által.

Érdekesség, hogy az intézkedő rendőrök 8 esetben igazoltattak olyan motorkerékpárost, aki nem viselt bukósisakot. A TISPOL „Seatbelt” kampányidején 3 fő körözés alatt álló személy elfogására, továbbá 2 vagyon elleni bűncselekmény felderítésére is sor. került.

  


  • Ne válj utcai...

    Februári hétfő, reggel fél nyolc. Budapest. Az eső zuhog. Kamaszok dugig pakolt iskolatáskával, sportzakós úriemberek papírkötegekkel sietnek a dolgukra. A forgalom...  >>

  • Truck&Bus ellenőrzés...

    Egy héten keresztül a tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrzik Európa 28 országában, közöttük Magyarországon...  >>

  • Dalíró pályázatot hirdet a...

    Dalíró versenyre hívja a fiatalokat a Diák Újságíró Egyesület és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság. A pályázat mottója, és egyben célja, hogy mindenki...  >>