Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kevesebb sérült az utakon
2016-03-16 09:27 | GI
Idén február végéig csökkent a közúti balesetben meghalt, illetve súlyosan sérült személyek száma az elmúlt év azonos időszakához képest

A rendőrség előzetes adatai alapján 2016. január 01. és február 29. között összesen 2 082 személysérüléses közúti baleset történt, ami csekély mértékben, 2,1%-kal több mint az elmúlt év február végén regisztrált 2 039 baleset. A halálos és a súlyos sérüléses közúti balesetek számában csökkenés mutatható ki, mely mértéke – a felsorolás sorrendjének megfelelően – 20,2% és 5,1%. A könnyű sérüléses balesetek számában ugyanakkor 36,8%-os növekedés történt.

Kedvező hír, hogy a mögöttünk álló két hónapban a halálos áldozatok és a súlyosan sérültek száma egyaránt csökkent. A legfőbb közlekedésbiztonsági mutatónak tartott halálos áldozatok számában 14,7%-os csökkenés történt, tekintettel arra, hogy a tavaly február végéig közútjainkon meghalt 102 fővel szemben 2016. első két havában 15 fővel kevesebben, összesen 87-an vesztették életüket. A súlyosan sérült személyek száma 6%-kal csökkent (685 főről 644 főre), a könnyen sérültek száma pedig 2,5%-kal nőtt (1 916 főről 1 964 főre) az előző év azonos időszakához képest.

Az előzetes adatok szerint az év első két havában 194 fő okozott ittas állapotban személyi sérüléssel járó közúti balesetet (tavaly 187 fő, így ezen a területen enyhe, 3,7%-os növekedést mérhetünk). Az ittas baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya február végén nem érte el a 10%-ot, egészen pontosan 9,3% volt.

A balesetek legfőbb oka továbbra is a gyorshajtás (740 baleset, mely az összes baleset 36%-ának felel meg). Az okok sorrendjében a második helyen az elsőbbségi jog meg nem adása (552 baleset, 27%-os arány), a harmadik helyen pedig a kanyarodási szabályok megsértése (287 baleset, 14%-os arány) emelhető ki.

A személysérüléses közúti balesetek túlnyomó többségét, 72%-át a személygépkocsi vezetők okozták, a tehergépkocsi vezetőknek 10%, az autóbusz vezetőknek 1%, a motorkerékpárosoknak 1%, a segédmotoros kerékpárosoknak 2% az arányuk a balesetek okozásában. Idén február végéig összesen 131 alkalommal okozott kerékpáros személysérüléses balesetet, mely 6%-os részesedésnek felel meg az összes hasonló baleseten belül. A gyalogosok által okozott balesetek aránya továbbra is 7%-os.

A februári baleseti helyzethez kapcsolódó ppt melléklet letöltése 


Vissza
  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...  

  • Regös István – akinek majdnem minden...

    Komoly elismerésben részesült Regös István: az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal is együttműködő ismert újságíró művészasztalt kapott a New York...