Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Sebességkorlátozás a Porsche hazájában?
2016-03-10 22:46 | GI
Négy éven át tartó projekt keretében két autópálya meghatározott szakaszain 120 km/h-re csökkentik a megengedett sebesség felső határát Baden-Württemberg tartományban. Emellett a 30 km/h-s belterületi útszakaszok és zónák számát is növelni kívánják Németországban.

Néhány hete számoltunk be honlapunkon arról, hogy Németországban ismételten felmerült annak a kérdése, hogy az autópályákon korlátozhatják a gépjárművek megengedett legnagyobb sebességét. A 2015. októberében kormányzati megrendelésre végzett közvélemény-kutatás egyik eredménye ugyanis az lett, hogy a német lakosságot reprezentáló megkérdezettek több mint fele elfogadhatónak tartja a 150 km/h-ban maximált haladási sebesség bevezetését az autópályákon.

A legfrissebb hírek szerint már konkrét lépések is történtek a sebességkorlátozás megvalósítására. Baden-Württemberg tartományban, a Daimler és a Porsche „hazájában” 2016. január végén egy tervezet vált nyilvánossá, mely szerint 120 km/h általános sebességkorlátozást vezetnek be az A81 és A96 autópályák meghatározott szakaszain. A hírt Winfried Hermann közlekedési miniszter is megerősítette.

A négy évig tartó kísérleti projekt idén májusban veszi kezdetét és négy évig tart. A program célja annak megvizsgálása, milyen hatást gyakorol az általános sebességkorlátozás bevezetése a közúti közlekedés biztonságára, a környezet védelmére, ezen belül különösen a levegő szennyezettségére és a zajszintre. A projekt befejezését követően kerül sor a tapasztalatok értékelésére, mely alapjául szolgálhat további (immár tartós) döntések meghozatalához.

A DVR (Deutscher Verkehrssicherheitsrat, azaz Német Közlekedésbiztonsági Tanács) által nemrégiben közzétett nyilatkozat szerint a hivatalos baleseti adatok azt mutatják, hogy a közúti halálozások átlagosan 25%-kal nagyobb arányban fordulnak elő azokon az autópálya szakaszokon, ahol a megengedett legnagyobb sebesség nincs korlátozva, a sebességkorlátozással érintett pályaszakaszokhoz képest.

Ugyancsak a sebességkorlátozás témakörét érinti az a Németországból származó hír, mely szerint a szövetségi kormány növelni szándékozza a lakott területen belüli, legfeljebb 30 km/h sebességű zónák számát, első sorban a közlekedés védtelen képviselői (úthasználók szerint: gyalogosok, kerékpárosok, életkor szerint: gyerekek és idősek) védelme érdekében, továbbá a belterületi utak zsúfoltságának csökkentése és a jobb életkörülmények megteremtése érdekében (zajvédelem, káros anyag kibocsátás csökkentése).

Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy a jelenleg meglehetősen bonyolult szabályozási hátteret módosítva szükséges megkönnyíteni az önkormányzatok és utak kezelői részére azt, hogy 30 km/h zónákat jelöljenek ki (napjainkban ez a belterületi főútvonalakon rendkívül körülményes). A tervezett sebességkorlátozások fő indoka a közúti balesetek, személyi sérülések és halálos áldozatok számának visszaszorítása Németországban. Másik fő indokként pedig környezetvédelmi szempontok szolgálnak, ide értve a károsanyag-kibocsátás, az üzemanyag-felhasználás és ezekhez kapcsolódóan az üvegház hatás csökkentését. Emellett további jelentős előny lehet az egészségre ártalmas zajterhelés csökkentése is, különösen a lakott területek közelében.

  


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>