Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Bringamax program
2016-03-03 11:25 | GI
A kötelező kerékpáros felszerelések és a nagyobb biztonságot, jobb észlelhetőséget biztosító eszközök népszerűsítésére irányuló új program az ORFK-OBB, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség, valamint a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szakmai együttműködésének jegyében.

A fővárosi Bringaexpo-n hirdették meg azt az új közlekedésbiztonsági programot, mely a kerékpáros közlekedés biztonságának javítását tűzte ki céljaként. A „Bringamax” megnevezésű új program megindítását 2016. március 03-án a Hungexpo „G” pavilonjában sajtótájékoztató keretében jelentették be.

A program az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség, valamint a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szakmai együttműködésében valósul meg, ezt az elhatározást az érintett szervezetek képviselői együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg.

A szándéknyilatkozatot aláírta Kiss Csaba r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára, Steurer Zsolt, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnöke, és Berta Tamás, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági Központ vezetője. A Bringamax kampány célja, hogy fontosságuk bemutatása, tudatosítása mellett népszerűsítse a kerékpár kötelező felszerelési tárgyait, valamint a kerékpáros biztonságát, jobb észlelhetőségét biztosító eszközöket.

Fontos, hogy kizárólag olyan kerékpárok vegyenek részt a közúti forgalomban, melyek az előírt kötelező felszerelési tárgyakkal rendelkeznek (fék, világítási és fényvisszaverő eszközök stb.), továbbá a kerékpárosok viseljék mindazokat az eszközöket (kerékpáros fejvédő, fényvisszaverő védőmellény, fényvisszaverő pánt, kerékpáros szemüveg stb.), melyek a személyi sérülések bekövetkezésétől óvják meg őket, vagy csökkentik azok súlyosságát.

Az előzőekre tekintettel a szándéknyilatkozatot aláíró felek az általuk képviselt szervezetek együttműködését az alábbi területekre kívánják kiterjeszteni:

 • a közúti közlekedésben részt vevő kerékpárok kötelező tartozékainak, valamint a kerékpáros biztonságát, láthatóságát elősegítő eszközök népszerűsítése;
 • az üzemeltetési és műszaki feltételeknek megfelelő új kerékpárok „Bringamax” matricával történő ellátása;
 • a programhoz kapcsolódó szórólap – mely a kötelező tartozékokat és az ajánlott kerékpáros védőfelszerelést szemlélteti – terjesztése.  
 • a kötelező tartozékok hiánya miatt a kerékpáron közlekedőket ért személysérüléses közúti közlekedési balesetekkel kapcsolatos elemzések, kutatások eredményeinek minél szélesebb körben történő kommunikálása.

Háttér

Közismert, hogy a kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb képviselői közé tartoznak. Passzív védelmi megoldások hiányában, védőöltözet - s gyakran kerékpáros fejvédő - nélkül baleset bekövetkezésekor az emberi testet közvetlen behatások érik. Ezért a kerékpárosok gyakorlatilag minden közúti balesetben megsérülnek (felborulás, ütközés stb.), így balesetkor esetükben nem a személyi sérülés bekövetkezése, hanem annak súlyossági foka a kérdés.

A kerékpárosok biztonságára hátrányosan hat továbbá, hogy a jármű jóval instabilabb a gépjárművekhez képest, továbbá kisebb mérete miatt a többi közlekedő részéről kevésbé észrevehető. A kerékpárosok sérülékenységét jól jelzi, hogy közúti baleset bekövetkezésekor egy kerékpáros halálozási kockázata hétszer nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek (forrás: ETSC, 2003).

A kerékpár kötelező felszerelési tárgyai a biztonságos közlekedést szolgálják, ezért azok megléte a forgalomban való részvétel szükséges kellékei. Magyarországon ma még nem kötelező kerékpározás közben fejvédő sisakot használni. Ugyanakkor a tudatosan közlekedő bringások egyre növekvő számban használnak fejvédőt, mely baleset bekövetkezése esetén megvédheti használóját a fej- és agysérülések kialakulásától. A baleseti tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert baleset következtében a kerékpáros feje nagy erővel ütközik a jármű szélvédőjének, motorháztetőjének, fának, útpadkának stb. Ezért a kerékpáros fejvédők fontossága az élet és testi épség védelme érdekében megkérdőjelezhetetlen.

A fényvisszaverő mellények kerékpárosok (és gyalogosok) észlelhetőségét segítik elő. A mellény viselését meghatározott esetekben jogszabály kötelezővé teszi. A jelenleg hatályos KRESZ alapján a lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján kerékpárt hajtó személynek (valamint az ott tartózkodó gyalogosnak – ide nem értve a csoportban történő közlekedést), ezen túl éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

A környezetéből kirívó, fényvisszaverő hatású elemekkel ellátott mellények előnye, hogy legalább 2-3 szorosára növelik az észlelhetőséget. Egy példával élve: az 50 km/h sebességgel haladó jármű vezetője – megfelelő közvilágítás mellett – az fényvisszaverő mellényt (védőöltözetet) viselő személyt 160 méter helyett akár 390 méterről is észrevehet. Ez pedig annyit jelent, hogy a jármű vezetőjének több ideje marad az esetleges veszélyhelyzet észlelésére, a megfelelő manőver végrehajtására, a baleset elkerülésére. 


Vissza
 • Új uniós...

  A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

 • Ajtónyitás...

  A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

 • 20 mph a wales-i...

  A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...