Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Think Once, Think Twice, Think Bikes!
2016-03-01 08:56 | GI
Napjaink sikeres, számos díjat nyert közlekedésbiztonsági kampánya az Egyesült Királyságból.

A brit Automobil Egyesület (AA) „Think Once, Think Twice, Think Bikes!” kampánya a motorkerékpárosok és a kerékpárosok biztonságának fejlesztésére irányul. Az AA-nak van egy jótékonysági alapja, amelyből finanszírozzák a különböző megelőzési programjaikat. Két óra ingyen tanvezetést biztosítanak mindenkinek, az intelligens és magabiztos vezetői magatartás kifejlesztése érdekében.

A fenti motorkerékpár és kerékpár biztonságra fókuszáló programot arra a tényre építették fel, hogy a kétkerekű járművekkel kapcsolatban bekövetkező balesetek 44%-kát az okozza, hogy a gépjárművezetők nem látják, nem veszik észre a két keréken közlekedőket. A járművezetők 93%-a azt nyilatkozta, hogy nehéz észrevenni a kerékpárosokat, 85%-uk szerint a motorosokat nem látják meg időben, míg 55%-uk általában meglepődik, amikor felbukkan a környezetükben egy kerékpáros.

Az alap koncepció apró, sárga színű, láthatósági jellegű, háromszög alakú matricák terjesztése volt, amelyeket az utas oldali és a vezető oldali visszapillantó tükrökre vagy azok közelébe, de mindenképpen a vezető számára jól látható helyre kell kihelyezni (az utas oldali tükörre, vagy annak közelébe a kerékpáros, a vezető mellé pedig a motorkerékpáros matrica kerül).

A matricázás célja, hogy folyamatosan figyelmeztesse a járművezetőket arra, hogy kerékpárok és motorkerékpárok bármikor megjelenhetnek a közúti forgalomban, a járművük környezetében, továbbá rendszeresen ellenőrizzék a jármű holttereit, például hátrafordulással.

Összesen 6 millió matrica lapot osztottak szét országszerte, különböző szervezetek segítségével. A kampányt felkarolta Chris Boardman olimpiai kerékpározó bajnok, és John McGuiness, aki 20-szoros „Isle of Man motorverseny” bajnok is.

A kampány kezdő napján számos média megjelenést szerveztek, azonban a nagyobb hatás érdekében egy vírusként terjedő videót is fel akartak tölteni a Youtube-ra. A kampány szervezői végül egy elég radikális, megdöbbentő ötlet megvalósítása mellett döntöttek: egy meztelen (csak bukósisakot és sportcipőt viselő) férfi kerékpározik végig a kora reggeli London utcáin. A videó alatt több szlogen is elhangzik: „Mit kell még tennünk azért, hogy észrevegyetek minket?, „Na ugye most már észreveszel?”, illetve „Ha nem nézel bele a visszapillantó tükörbe, nem tudod, miről maradsz le!”. A videó alatt játszott zenét az ír énekes Gavin James ingyen bocsátotta a kampány rendelkezésére. (a videót a kampány honlapján meg lehet tekinteni: http://www.theaa.com/aa-charitable-trust/think-bikes-campaign.html). a videót több mint 800 ezren nézték meg, és még kb. ugyanennyi embert érhettek el twitteren is.

A „Think Once, Think Twice, Think Bikes!” kampány sikerét látva az Európai Parlament is felkarolta a programot, és a FIA (Nemzetközi Autómobil Szövetség) Brüsszelben 22 ország közreműködésével mutatta azt be. Eddy Merckx, belga többszörös bajnok saját videót is készített a kampányhoz, amelyben ő maga beszél. A kampány számos díjat nyert nemzetközi szinten.  


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...