Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Januári baleseti helyzet
2016-02-16 08:19 | GI
Az új év első havában csaknem 29%-kal csökkent a közúti halálos áldozatok száma, de a személysérüléses közúti balesetek számában is több mint 7%-os csökkenés mutatható ki tavaly januárhoz képest.

A rendőrség előzetes baleseti statisztikai adatai 2016. januárjában kifejezetten kedvező adatokat mutatnak az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, csaknem valamennyi főbb mutató tekintetében kedvező változások történtek. Idén januárban összesen 1 062 személyi sérüléssel járóbalesethez vonultak ki a különböző hatóságok (rendőrök mentők stb.), a tavaly januárban regisztrált 1 146 balesettel szemben. Ezáltal a személysérüléses közúti balesetek számában 7,3%-os csökkenés tapasztalható.

A halálos, a súlyos és a könnyű sérüléses közúti balesetek számában egyaránt csökkenés mutatható ki, ezek mértéke – a felsorolás sorrendjének megfelelően – 34,6%, 15,0% és 2,1%. Különösen jó hír a halálos balesetek, és ennek megfelelően a halálos áldozatok számában mért jelentős csökkenés. A legfőbb közlekedésbiztonsági mutatónak számító halálos áldozatok számában ugyanis 28,6%-os csökkenés történt, tekintettel arra, hogy a tavaly januárban közútjainkon meghalt 56 fővel szemben 2016. január 01. és 31. között 16 fővel kevesebben, összesen 40 fő vesztette életét.

Az előzetes adatok szerint az év első hónapjában 95 fő okozott ittas állapotban személyi sérüléssel járó közúti balesetet (tavaly 97 fő, így 2,1%-os a csökkenés). Az ittas baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya január végén 8,9% volt.

A balesetek okai sorrendjében lényegi változás nem történt. A balesetek többségének, 42%-ának a hátterében továbbra is a gyorshajtás áll (442 baleset), a második helyen az elsőbbségi jog meg nem adása (265 baleset, 25%-os arány), a harmadik helyen pedig a kanyarodási szabályok megsértése (130 baleset, 12%-os arány) emelhető ki. A balesetek kereken ¾-ét januárban a személygépkocsi vezetők okozták, a tehergépkocsi vezetőknek 10%, az autóbusz vezetőknek 1%, a motorkerékpárosoknak és a segédmotoros kerékpárosoknak – a januárnak megfelelően – egyaránt 1-1% a balesetek okozásában.

A január korántsem számít kerékpáros szezonnak, mégis többen kerékpároznak télen, mint motoroznak, vagy segédmotoroznak. Ez a jelenség mutatható ki a balesetek számában is. Idén januárban 51 kerékpáros okozott személysérüléses balesetet, mely 5%-os részesedésnek felel meg az összes hasonló baleseten belül (szemben az éves átlagban a korábbiakban mért 12%-os aránnyal). Az előzőekhez képest magasabb a gyalogosok által okozott balesetek száma és aránya (78 baleset, 7%-os arány).

Az elmúlt öt év adatait vizsgálva megállapítható, hogy 2015. januárjában történt a legtöbb sérüléses baleset a hazai utakon, valamint a sérültek és meghaltak száma is tavaly volt a legmagasabb.

A januári baleseti statisztika letöltése ppt formátumban 


  • Nógrádi Gábor felolvasó...

    A gyermekkönyvek népszerű írója budapesti általános iskolásoknak tartott felolvasást...  >>

  • Századvég kutatás a...

    Reprezentatív felmérésen alapul az a kutatás, mely a lakosság véleményét kérdezte meg egyes közlekedésbiztonsági...  >>

  • Csapadékos téli...

    A sok csapadék és a zsúfolt közlekedés együttesen jelentősen megnövelik a biztonságos közlekedés kockázatát....  >>