Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Ünnepi dupla büntetőpontok
2016-01-29 08:57 | GI
Érdekes megoldás a közúti balesetek és tragédiák megelőzésére a karácsonyi ünnepek időszakában. Ausztráliában az ötlet bevált, mindez statisztikai adatokkal is igazolható. 2015-ben már a vezetés közben jogsértő módon telefonáló járművezető is dupla pontot kapott.

Ausztrália egyik legnagyobb népességű szövetségi államában, New South Wales-ben (ahol a mintegy 23 milliós ausztrál összlakosságból 7,5 millióan laknak, s a főváros, Canberra mellett Sidney is itt található) a közúti közlekedés biztonsága a prioritást élvező állami feladatok részét képezi. Ez egyrészt abban is megnyilvánul, hogy az Európában megszokottnak tekinthető közlekedésbiztonsági intézkedések, állami beavatkozások mellett olyan egyedi, érdekes megoldásokkal is találkozhatunk, amelyekre kontinensünkön egyelőre nincs példa.

Az egyik ilyen megoldás, hogy a jármű vezetője büntető szankcióra számíthat abban az esetben is, ha gépjárművel közlekedve biztonsági övet használ ugyan, de az öv alacsonyabbra, vagy éppen magasabbra van állítva, mint ahogy azt a személyi biztonság megköveteli (pl. a biztonsági öv a kulcscsontnál, vagy a nyaknál keresztezi a felsőtestet). Ezt a szabályozást egyébként a szomszédos Victoria államban is alkalmazzák.

A másik ilyen érdekesség, hogy a karácsonyi ünnepek idején bizonyos kiemelt közlekedési szabályszegések elkövetése esetén a jármű vezetője kétszer annyi büntetőpontot kap, mint az év egyéb időszakában.

A duplikált szankció meghatározott időintervallumban történő alkalmazását jogszabály írja elő. Ez a jogszabály az elmúlt év második felében kiegészült a jármű vezetése közbeni jogellenes mobiltelefon használatával, így 2015. karácsonyán már az előírásokat sértő mobiltelefonálást is dupla pontokkal szankcionálták. Ennek megfelelően az így tetten ért jármű vezetője az általános 3 pont helyett 6 büntetőpontot kapott, ami csaknem a fele annak a pontszámnak, amely elérése esetén a vezetői engedély automatikusan, minimum három hónapra visszavonásra kerül (13 pont a maximum). Az új intézkedés bevezetését megelőzően, a közlekedők időbeni tájékoztatása érdekében New South Wales kormányzata karácsonyi közlekedésbiztonsági kampányt hirdetett „Get Your Hand Off It!” címmel.

Az új szabályozás hatályba lépésével kapcsolatban Troy Grant, a rendőrségért felelős szövetségi miniszter, valamint Duncan Gay, a közutakért, közúti közlekedésért felelős miniszter kijelentette, hogy a jogellenes mobiltelefon-használat jogszabályi fenyegetettségének időszakos növelésének az a célja, hogy a járművezetők figyelmét teljes mértékben az úttestre irányítsák, ami különösen fontos az évnek ebben az ünnepi, ám fokozottan balesetveszélyes időszakában.

A szigorítás hátterében az áll, hogy a kézben tartott mobiltelefon jármű vezetése közbeni használata – legyen szó hagyományos telefonálásról, sms küldésről, vagy fogadásról, szelfi fotó készítéséről stb. – extrém módon veszélyes a közúti közlekedés biztonságára. A telefon ugyanis elvonja használójának figyelmét a vezetéstől (a használat módjára és a választott funkcióra tekintettel eltérő mértékben), ezáltal a telefonáló járművezető felesleges kockázatnak teszi ki a saját, utasai, valamint a környezetében lévő összes közúthasználó életét és testi épségét.

„A közúti bírságokat, szankciókat az elmúlt évben megemeltük, és ennek következtében minden egyes járművezetőnek újra kell gondolnia a saját közlekedési magatartását, mit tesz meg a volán mögött és mit nem. Ha egy gépjármű 60 km/h sebességgel halad, s a járművezető figyelmét a mobiltelefon mindössze két másodpercre vonja el, ezalatt a jármű mintegy 33 métert tesz meg „vakon”, felügyelet nélkül. Többek között ez a vállalhatatlan kockázat vezetett minket arra a következtetésre, hogy szigorítsunk a vezetés közbeni mobiltelefon használat szabályozásán.” – nyilatkozta Duncan Gay.

Az ausztrálok a büntető pontok duplikált alkalmazását kifejezetten hatékony közlekedésbiztonsági kezdeményezésnek tartják, hiszen a tapasztalatok szerint néhány év alatt, amióta ezt az intézkedésformát bevezették, a téli szabadságok és a karácsonyi ünnepek idején egyharmaddal csökkent a közúti balesetben meghalt személyek száma. A büntetőpontok időszakos megemelése nem általános érvényű, hanem néhány kiemelt közlekedési szabályszegésre vonatkozik (a gyorshajtásra, ittas vezetésre, tilos jelzésen áthaladásra stb.). Ezeknek a szabályszegéseknek a körét egészítették ki 2015-ben a vezetés közbeni jogellenes mobiltelefon használatával.

Az elmúlt évben a New South Wales szövetségi államban mintegy 35 000 eljárást regisztráltak illegális mobiltelefon használat miatt, s a számok az elmúlt évekhez képest növekvő tendenciát mutattak. „Nem vagyok a drákói büntetések híve, de el kell érnünk, hogy ezek a számadatok jelentősen csökkenjenek. És én mindent megteszek annak érdekében, hogy valamennyi közlekedőhöz eljusson az üzenet, miszerint: a vezetés közbeni mobiltelefonálás gyilkolhat!”- tette hozzá a közlekedésért felelős miniszter.

A „Get Your Hands Of It” kampánynak további folytatása is van, hiszen a kapcsolódó szabályozási háttér idén szigorodott. 2016. január elsejétől ugyanis a vezetés közbeni jogellenes mobiltelefon használat esetén jogszabály a korábbi 3 helyett 4 büntetőpont automatikus adásáról, cselekményhez társításáról rendelkezik. A pontok mellett a járművezető 210 eurónak megfelelő fix pénzbírság kiszabására is számíthat (ez a szabály nem változott).

 A kampányhoz videofilm is készült, amely megtekinthető ezen a linken

  


  • Truck&Bus ellenőrzések...

    A tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrzik Európa 28 országában, közöttük Magyarországon...  >>

  • Részvétel kilenc európai...

    Idén a rendőrség a TISPOL által szervezett európai-szintű közúti ellenőrzések mindegyikében részt vesz. Íme a hazai végrehajtások...  >>

  • Felelőtlenség az...

    Januárban a személysérüléses közúti balesetek száma és a balesetben meghalt személyek száma nőtt, ugyanakkor az ittasan okozott balesetek arányában csökkenés...  >>