Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Óvd a gyalogost!
2016-01-22 16:48 | GI
Az új év első három hetében nyolc gyalogos vesztette életét közúti balesetben. Ez is mutatja, hogy a téli időszak a gyalogosok közlekedésére az átlagosnál is nagyobb kockázatot jelent. A gyalogos balesetek megelőzése érdekében megfogalmaztunk néhány jó tanácsot!

A gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői, hiszen baleset bekövetkezése esetén - testük védtelensége miatt - sérülési, illetve halálozási kockázatuk jelentősen nagyobb más közúthasználókhoz képest. Télen sajnálatos módon megnövekszik a gyalogos elütések száma. A kedvezőtlenné váló látási és útviszonyok ugyanakkor csak „asszisztálnak” ehhez. A balesetet ugyanis minden esetben emberi mulasztás, valamilyen szabályszegő magatartás okozza.

Az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a gyalogos elütések és ennek következtében meghalt személyeknek a száma, mivel 2016 januárjának első három hetében 8 gyalogos szenvedett halálos kimenetű közúti közlekedési balesetet. A balesetek közül 1 nappal történt, 1 szürkületben, az összes többi éjszakai látási viszonyok mellett, 3 esetben lakott területen, működő közvilágítással, 4 esetben viszont közvilágítás nélküli útszakaszon, lakott területen kívül.

Az összes éjszakai balesettel kapcsolatosan elmondható, hogy a gyalogosok nem viseltek láthatósági mellényt, vagy jól látható ruházatot, annak ellenére, hogy ez az adott körülmények között lakott területen kívül kötelező lett volna. Az éjszakai látási viszonyok mellett mindegyik gyalogos sötét színű ruházatot viselt, és láthatóságuk hiánya nagyban befolyásolta a járművezetőket az észlelésükben.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!”
A fényvisszaverő eszközök használata életmentő lehet lakott területen belül azokban az esetekben is, amikor az nem kötelező! A láthatósági mellény mellett, vagy a helyett a nem sötét színű, jól látható hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy baleset bekövetkezésének megelőzésében.

A balesetek jellemző oka a gyalogosok részéről, hogy az úttesten szabálytalanul kívántak haladni, áthaladni, illetve a járművezetők részéről a szabálytalan kanyarodás, figyeletlen vezetés. Sajnálatos módon a gyalogosok közül 2 főt kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ütöttek el. Nem árt tudni, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között a gyalogosok általában nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni. Ebből adódóan a járművezetők mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, valamint azokat a helyeket, ahol fokozottan kell számolni gyalogosok megjelenésére, figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

A gyalogosok részvételével bekövetkezett balesetekben meghalt személyek életkor szerinti megoszlásában kiemelkedik az idősebb korosztály részvételi aránya.  A gyalogos balesetek során életüket vesztett személyek közül mindegyikük betöltötte már az 50. életévét,
5 esetben 60 év felettiek, közülük 2 esetben 80 év felettiek voltak az áldozatok (a 8 meghalt gyalogos közül 6 férfi és 2 nő volt). Az idős embereknek általában már a látásuk és hallásuk is rosszabb, nem képesek valós módon érzékelni a közeledő veszélyt, s ez számos baleset forrása lehet. Sokuknak az ízületi és végtagfájdalmak, valamint egyéb rendellenességek miatt lassúbb a mozgása, tovább tart áthaladni az úttest egyik oldaláról a másikra, ami azt is jelenti, hogy tovább tartózkodnak az úton, s tovább vannak a veszélynek kitéve. Sok esetben már a türelmetlenség is jellemzi az idősek közlekedését, egy idő elteltével ugyanis már nem képesek kivárni, amíg szabad lesz részükre az út, s váratlanul lépnek le az úttestre.

Ezért is nagyon fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a látási és útviszonyokhoz, tekintettel az éjszakai látási viszonyokra, az esetleges ködös, csapadékos időjárásra. Az előzési szabályok megtartásával, a sebesség csökkentésével, és nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző gyalogoselütések.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni az ilyen eseteket, még akkor is, ha azt a gyalogos figyelmetlensége idézte elő. A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 m távolságban világítják meg az útfelület egy részét, mely távolság a nedves útfelületen jelentősen lecsökkenhet. A szürke-fekete környezetbe olvadó ruházat, láthatósági eszközöket nem viselő gyalogos baleseti kockázata megnő, féktávolságon belül elüthetik őket. Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező forgalmat!

A 2016-os év első három hetében összesen 24 személy vesztette életét, a 8 gyalogoson kívül 8 járművezető, 5 utas, 2 kerékpáros és 1 segédmotoros-kerékpáros. Ezek a balesetek jellemzően lakott területen kívül történtek és az út bal oldalának szabálytalan igénybevétele miatti szembejövő járművel történő ütközés során következtek be (szabálytalan előzés, útkanyarulatban történő áttérés a szemközti forgalmi sávba, amely nem az útviszonyoknak megfelelő sebesség alkalmazására vezethető vissza).

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván:

az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...