Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Jelentősen csökkent az áldozatszám novemberben
2015-12-09 13:16 | GI
Idén november hónapban jelentősen kevesebben vesztették életüket közúti balesetben, mint tavaly a XI. hónapban. Az év összességét alapul véve azonban a balesetek és az áldozatok száma még mindig magasabb, mint tavaly ilyenkor.

Ismertté váltak a személysérüléses közúti balesetekkel kapcsolatos 2015. november havi előzetes adatok, melyeket a rendőrség gyűjt és tesz közzé. Ezek az adatok a balesetet követő 24 órás helyzetet tükrözik, azaz a jövőben még kis mértékben változhatnak.

Amennyiben kizárólag az elmúlt egy hónap adatait vesszük nagyító alá, megállapíthatjuk, hogy 2015. november 01-30. között összesen 1 341 személyi sérüléssel járó közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, 7,54%-kal többet, mint az elmúlt év novemberében (akkor 1247 hasonló baleset történt). Az elmúlt hónap közlekedési baleseteiben összesen 41 fő vesztette életét, mely 28,1%-kal kevesebb, mint a tavaly ilyenkor regisztrált 57 áldozat.

Az ittasan okozott balesetek száma 10,24%-os csökkenést mutat, hiszen a tavalyi 127-el szemben idén novemberben 114 személysérüléses közúti balesetet okoztak szeszesitaltól befolyásolt állapotban. Az év eddig eltelt tizenegy havának összesített adatait áttekintve némileg más a helyzet.

 Az előzetes adatok szerint 2015. január 01. és november 30. között összesen 14 975 személysérüléses közúti balesetet regisztráltak hazánkban, 3,68%-kal többet, mint az elmúlt év azonos időszakában (akkor 14 443 volt a balesetek száma). A halálos kimenetelű balesetek terén 5,63%-os, a súlyos sérüléssel járó baleseteknél 4,32%-os, a könnyű sérüléseseknél pedig 3,3%-os növekedés tapasztalható.

Idén november végéig 579 fő vesztette életét közúti balesetben (a tavalyi 543 fővel szemben), ezáltal a halálos áldozatok száma 36 fővel, százalékban kifejezve 6,63%-kal nőtt. A súlyosan és könnyen sérült személyek számában ennél csekélyebb mértékű, a felsorolás sorrendjének megfelelően 4,65%-os, illetve 4,66%-os növekedés történt.

Az ittasan okozott közúti balesetek terén a kedvező tendencia továbbra is töretlen. Az év eddig eltelt tizenegy hónapjában 1 415 személy okozott balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban, s ez 3,48%-kal kevesebb, mint amit az előző év azonos időszakában tapasztalhattunk (akkor 1 466 balesetet okoztak ittasan). Az előzőeknek megfelelően az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya is kedvezően alakult, 10,15%-ról 9,45%-ra csökkent. Ez az arány azt jelzi, hogy átlagosan számítva minden tizenegyedik személyi sérüléssel járó balesetet ittas személy okoz.

A közúti balesetek legfőbb okai terén lényeges változás nem tapasztalható. A balesetek 30%-ának a hátterében a relatív és az abszolút gyorshajtás áll 4 433 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 3 814 baleset (részaránya 25%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 2 533 baleset (részaránya 17%) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 62%-át a közúti járművezetők zömét képező személygépkocsi-vezetők okozták, a tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9%-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1%-ának az okozásáért voltak felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya november végéig 12% volt.

A rendőrség központi ügyeletének napi adatai alapján 2015. január 01. és november 30. között összesen 8 gyermek (14. életévét be nem töltött személy) vesztette életét közúti balesetben, amely megegyezik az elmúlt év azonos időszakában mért gyermek-áldozatszámmal. Kerékpárosként 57-en (tavaly 62-en), gyalogosként közlekedve pedig 99-en (tavaly 102-en) szenvedtek halálos sérüléseket. A motoros áldozatok számában 3 fős csökkenés történt (47 fő helyett 44 fő), ugyanakkor a segédmotoros kerékpáros áldozatok száma több mint a duplájára emelkedett (8 fő helyett 17 fő). A gépkocsi vezetőként meghalt személyek számában 10 fős növekedés tapasztalható (a tavalyi 154 fő helyett idén 164 fő).

Statisztika letöltése pptx-formátumban 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...