Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kerékpárok átadása
2015-11-16 22:16 | GI
Az ORFK-OBB kerékpárok átadásával is kívánja támogatni a polgárőrök munkáját. Cél: a közbiztonság és ezen belül a közlekedésbiztonság javítása a polgárőrök munkájának hatékonyabbá tétele által.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság összesen 258 db kerékpárt adott át az Országos Polgárőr Szövetség részére. A sajtó nyilvánossága előtt megtartott ünnepélyes rendezvényre 2015. november 13-án 11.00 órai kezdettel, a Készenléti Rendőrség alakuló terén került sor. A kerékpárokat Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány, az ORFK-OBB elnöke adta át dr. Túrós András úrnak, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének.

A polgárőrség az ORFK-OBB-től kapott járműveket közterületi szolgálatellátásának fejlesztése céljából, a közlekedésbiztonság javításával összefüggő feladatainak teljesítésére fogja használni. Az eszközök közlekedésbiztonsági célú felhasználása a polgárőrök fokozottabb közterületi jelenlétében, a rendőr-polgárőr közös szolgálatellátás során a gyalogos, kerékpáros közlekedői csoport hatékonyabb ellenőrzésében nyilvánul meg. A kerékpárok beszerzése közbeszerzési eljárás keretében történt, mely nyertese a Neuzer Kft. lett.

Papp Károly r. altábornagy országos rendőrfőkapitány köszöntőjében példásnak nevezte a Rendőrség és a Polgárőrség együttműködését. Külön köszönetet mondott a polgárőröknek azért, hogy hozzájárultak ahhoz: ne alakuljon ki közbiztonsági deficit az országban, miután megnövekedett a rendőrség határrendészeti feladata az illegális bevándorlás miatt. Példaként említette, hogy amikor erőt és eszközt csoportosítottak át a szerb-magyar határról a horvát-magyar határszakaszra, akkor a Polgárőrséggel feszesen és pontosan működtek együtt. Kérte, hogy az ünnepségen résztvevők tolmácsolják köszönetét valamennyi polgárőrnek.

Válaszbeszédében dr. Túrós András közölte: a Polgárőrség létrejöttekor csak a lelkesedés segítette az önkéntes bűnmegelőzők munkáját. Az elmúlt 25 évben azonban jelentősen nőtt az eszközeik száma. Az idei évet a technikai fejlesztés évének nevezte, nem csak a most átadott kerékpárok miatt, hanem azért is, mert – mint felidézte – a munkájuk ellátásához 427 terepjárót kaptak a kormánytól. Mindezek gyökeresen megváltoztatják a Polgárőrség mobilizációs képességét és hozzájárulnak ahhoz, hogy az eddigieknél is nagyobb területet tudjanak bejárni, elősegítve ezzel az ország közbiztonságának kiegyensúlyozottságát – mondta az OPSZ elnöke.

 

Háttér

A mostani egyébként nem az első alkalom, hogy az ORFK-OBB technikai eszközökkel, kerékpárokkal és segédmotoros kerékpárokkal segítette fontos partnerének, az OPSZ-nek a tevékenységét. Először 2013 márciusában 200 db kerékpárt, majd azt követően 2014 decemberében további 460 db kerékpárt biztosított a polgárőrök részére. A most átadott kétkerekűekkel együtt immár 918-ra nőtt a Polgárőrség részére átadott kerékpárok száma (a járművek közül 85 db női kivitelű volt). Mindezek mellett két ütemben – 2013-ban és 2015-ben - összesen 50 db Honda típusú segédmotoros kerékpár átadása is megtörtént, míg a tervek szerint 2016 áprilisában további 41 db segédmotoros kerékpár kerül átadásra. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...