Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Több baleset, több áldozat
2015-11-09 09:14 | GI
2015. eddig eltelt tíz havában a személysérüléses balesetek, a baleseti sérültek és halálos áldozatok száma egyaránt nőtt, ugyanakkor csökkent az ittasan okozott balesetek száma.

A rendőrség által gyűjtött előzetes baleseti adatok a balesetek bekövetkezését követő 24 órás helyzetnek megfelelő állapotokat tükrözik.

A legfrissebb adatok alapján 2015. eddig eltelt tíz hónapjában összesen 13 623 személyi sérüléssel járó közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, 3,24%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában (akkor 13 196 balesetet regisztráltak). A halálos balesetek száma 8,97%-kal, a súlyos sérüléses balesetek száma 2,28%-kal, a közúti balesetek túlnyomó többségét képező könnyű sérüléseseké pedig 3,37%-kal nőtt.

Hasonló folyamatot tapasztalhatunk a baleseti halottak és sérültek számának alakulásában is. Idén január 01. és október 31. között összesen 538 fő vesztette életét közúti balesetben. Az áldozatok száma ezáltal 52 fővel – százalékban kifejezve 10,7%-kal - több, mint amelyet a 2014. október végi állapotok tükröztek (akkor 486 halálos áldozatot követelt a hazai közúti közlekedés). Súlyosan 4 571 fő (tavaly ilyenkor 4 451 fő), könnyen pedig 12 879 fő (tavaly október végéig 12 287 fő) sérült meg a közútjainkon.

Tovább csökkent ugyanakkor az ittasan okozott balesetek száma. Az év első tíz havában 1 282-en okoztak személyi sérüléssel járó közúti balesetet szeszesital fogyasztását követően, mely során legalább egy személy sérülést szenvedett. Tekintettel ara, hogy tavaly azonos időszakban 1 339 fő okozott balesetet ittas állapotban, így a csökkenés mértéke 4,26%.

A bekövetkezett balesetek mintegy 30%-ának hátterében a gyorshajtás állt (4 035 baleset). Az elsőbbségadás elmulasztására visszavezethető balesetek száma az előzetes adatok szerint 3 422 volt, mely az összes baleset egynegyednek, 25%-ának felel meg, míg a harmadik leggyakoribb baleseti ok a kanyarodás szabályainak megsértése volt (a 2 314 ilyan baleset 17%-os részesedést jelez).

Az idén eddig bekövetkezett balesetek csaknem kétharmadának (62%-ának) a hátterében a személygépkocsi vezetők által elkövetett valamilyen szabályszegés áll. A tehergépjárművek vezetői a balesetek 9%-át, az autóbusz vezetők pedig a balesetek 1%-át okozták (a korábbi évek átlagának megfelelően). Az előzetes adatok alapján motorkerékpáros 586 alkalommal okozott személysérüléses közúti balesetet az év első hét havában, mely 4%-os aránynak felel meg, ezen túlmenően a segédmotoros kerékpárosoknak 5%, a kerékpárosoknak 12%, a gyalogosoknak pedig mintegy 6% az arányuk a balesetek okozásában.

A kapcsolódó ábrák megtekintéséhez kattintson ide! 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...