Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Labdarúgó nyerte az Arany Pedál díjat!
2015-10-29 20:11 | GI
A hat héten át tartó verseny végére kiderült, melyik magyar híresség közlekedett a legbiztonságosabban.

?Idén második alkalommal rendezték meg az „Arany Pedál díj” megszerzésére kiírt közlekedési és közlekedésbiztonsági vetélkedőt. A hat héten át tartó verseny nagy kérdése az volt, hogy vajon a rapper, a sztárcsatár, a sportújságíró, a színművész, a rendőr őrnagy, vagy a televíziós műsorvezető közlekedik a legbiztonságosabban a közutakon. Vajon kit őrölt fel legkevésbé a rohanó város forgalma, s a türelmetlen autósok?

A 2015. szeptember 17-től október 29-ig tartó versenyen közismert személyek vettek részt. Az Arany Pedál díj ünnepélyes záróeseményére és díjkiosztójára 2015. október 28-án 13.30 órai kezdettel került sor az Auto+Motor+Sport Expo helyszínén, a Hungexpo F pavilonjában.

A 2015-ös Arany Pedál-díj végeredménye az alábbi lett:

Böde Dániel (magyar válogatott labdarúgó, a Ferencváros csatára) – 950 pont

Hoffer Zsolt (rendőr őrnagy, a Hungarian Police Rallye Team pilótája) – 875 pont

Vitányi Judit (a TV2 Tények műsorvezetője) – 870 pont

Répa Kata (sportújságíró, autóversenyző) – 719 pont

Big Daddy Laca (rapper, Ganxsta Zolee és a Kartel) – 646 pont

Laklóth Aladár (színművész, tereprali navigátor) – 602 pont

Farkas Károly, a főszervező i-Cell operatív igazgatója az 5. Autó+Motor+Sport Expón tartott záró sajtóeseményen elmondta: „Izgalmas volt figyelni, hogy az integrált közlekedésbiztonsági eszköz napról napra jobb teljesítményre ösztökélte a versenyzőinket. A rendszer visszajelzéseinek köszönhetően, csupán egy hét alatt mindannyian tudatosabb és figyelmesebb sofőrökké váltak, és ez a pontszámok alakulásán is megmutatkozott. Mindez azt támasztja alá, hogy mindössze egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek lennének kisebb, és olykor nagyobb közúti konfliktusok is. Az Arany Pedál-díjnak épp ezért a tudatos közlekedésre való figyelemfelkeltés az elsődleges célja.”

Hogyan zajlott a pontozás?

A járműbe épített integrált rendszer az első ütközésveszély, az irányjelzés nélküli sávelhagyás, a követési távolság, a gyalogos, kerékpáros és motorkerékpáros veszélyhelyzet, valamint a sebességkorlátozások túllépésének felismerésére képes. Heti 1000 pontot kaphatott az a versenyző, aki egyetlen ilyen közlekedési konfliktusba sem került.

„Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a heti 1000 pontot a legfigyelmesebb és legprofibb vezető is csak zárt úton, tesztkörülmények között érhetné el. Idén, technikai újításként a járműbe helyezett kameráknak köszönhetően azonnal láthattuk és elemezhettük az adott közúti konfliktust, a pontozás során kiküszöbölve a városi közlekedésben óhatatlanul előforduló, a sofőr önhibájától független történéseket” – emelte ki Kovács Attila, a Groupama Tanpálya instruktora, aki kollégájával a résztvevők napi és heti összesített értékelését végezte.

 „A való életben nem pontlevonás jár egy szabálytalan sávváltásért, és egy-egy gyalogossal vagy kerékpárossal szemben elkövetett szabályszegés sem pusztán ikonként jelenik meg egy kijelzőn. A sietség, kapkodás, figyelmetlenség  egyaránt valós kockázatokat rejt, különösen a városi közlekedés során. Reméljük, hogy sokan megfogadják az Arany Pedál-díj tanulságait” – fogalmazott Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának munkatársa.

 

Háttér

Az Arany Pedál-díjért folyt verseny a közutakon zajlott, a nyertes pedig az lett, aki a legbiztonságosabban közlekedett. A hat hétig tartó közlekedésbiztonsági valóságshow-ban szereplő jármű volánja mögé idén hazai hírességek ültek, akik a legmodernebb technika támogatásával tettek a balesetmentes utak létfontosságú közügyéért. 

2015. szeptember 17-én, csütörtökön délelőtt a Hungaroringen, a Tanpályán kezdődött meg hivatalosan az Arany Pedál-díjért folyó második közlekedésbiztonsági megméretés, amelyet a járműflotta követéssel és kezeléssel foglalkozó i-Cell a Groupama Tanpályával közösen, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakmai támogatásával, a Groupama Biztosítóval és az Opel Magyarországgal együttműködésben szervezett.

A 2015. szeptember 17. és október 29. között zajló esemény során minden héten más és más híresség ült a volán mögé, miközben a résztvevők számára biztosított járműbe szerelt i-Cell flottakövető fedélzeti egység és kamerás passzív közlekedésbiztonsági eszköz egyfajta „harmadik szemként” folyamatosan figyelte és analizálta a járművek előtt zajló történéseket, közlekedési helyzeteket. A lehető legbiztonságosabban vezető sofőrök mindeközben hétköznapi életüket élték a közutakon.

A járműbe épített integrált rendszer az ütközésveszély, az irányjelzés nélküli sávelhagyás, a követési távolság, a gyalogos, kerékpáros és motorkerékpáros veszélyhelyzet, valamint a sebességkorlátozások túllépésének felismerésére képes. Heti 1000 pontot kaphatott az a versenyző, aki egyetlen – előzőekben felsorolt - közlekedési konfliktusba sem kerül.  


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...