Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Több halálos áldozat, kevesebb ittas baleset
2015-10-09 10:42 | GI
Idén szeptember végéig a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma nőtt, az ittasan okozott balesetek száma pedig csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Eltelt az év háromnegyed része. A rendőrség által gyűjtött legfrissebb előzetes adatok a közúti közlekedésbiztonsági helyzet romlásáról számolnak be. Amennyiben a 2015. esztendő eddig eltelt kilenc hónapjának adatait vizsgáljuk meg, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a január 01. és szeptember 30. között eltelt időszakban összesen 12 149 személysérüléses közúti balesetet regisztráltak hazánk közútjain, 3,12%-kal többet, mint az elmúlt év háromnegyed részében.

A halálos kimenetelű balesetek terén 7,75%-os, a súlyos sérüléssel járó baleseteknél ennél jelentősen kisebb mértékű, 1,36%-os, a könnyű sérüléseseknél pedig 3,68%-os növekedés tapasztalható. Idén szeptember végéig 466 fő vesztette életét közúti balesetben (a tavalyi 426 fővel szemben), ezáltal a halálos áldozatok száma 40 fővel, százalékban kifejezve 9,39%-kal nőtt. A súlyosan és könnyen sérült személyek számában ennél csekélyebb mértékű, 1,51, illetve 4,56%-os növekedés történt.

Az ittasan okozott közúti balesetek terén a kedvező tendencia ugyanakkor továbbra is töretlen. Az év eddig eltelt kilenc hónapjában 1 115 személy okozott balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban, s ez 7,85%-kal kevesebb, mint amit az előző év azonos időszakában tapasztalhattunk (akkor 1 210 balesetet okoztak ittasan).

Az előzőeknek megfelelően az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya is kedvezően alakult, 10,27%-ról 9,18%-ra csökkent. Ez az arány azt jelzi, hogy átlagosan számítva minden tizedik-tizenegyedik személyi sérüléssel járó balesetet ittas személy okoz. A közúti balesetek legfőbb okai terén a korábbi hónapokhoz képest nem történt változás. A balesetek 30%-ának a hátterében a relatív és az abszolút gyorshajtás áll (3 606 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 3 031 baleset (részaránya 25%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 2 084 baleset (részaránya 17%) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 61%-át a közúti járművezetők zömét képező személygépkocsi-vezetők okozták, a tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9%-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1%-ának az okozásáért voltak felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya szeptember végéig 12% volt.

A rendőrség központi ügyeletének napi adatai alapján január és szeptember között összesen 6 gyermek (14. életévét be nem töltött személy)  vesztette életét közúti balesetben, amely megegyezik az elmúlt év azonos időszakában mért gyermek-áldozatszámmal. Kerékpárosként 47-en (tavaly 49-en), gyalogosként közlekedve pedig 72-en (tavaly 80-an) szenvedtek el halálos sérüléseket. A motoros áldozatok számában 2 fős csökkenés történt (39 fő helyett 37 fő), ugyanakkor a segédmotoros kerékpáros áldozatok számában (4 fő helyett 14 fő), valamint a gépkocsi vezetőként meghalt személyek számában (117 fő helyett 130 fő) már növekedés mutatható ki.

A baleseti adatok alakulását szemléltető ábrák letöltése pptx-ben. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...