Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
KRESZ-FESZT Veszprém és Baranya megyében
2015-09-30 06:20 | GI
Harmadik alkalommal került megrendezésre a KRESZ-FESZT elnevezésű országos rendezvénysorozat, mely a tanévkezdeti kampány záróeseménye és egyben a közlekedésbiztonsági tanév” kezdete.

Az ORFK-OBB döntése alapján, az Iskola Rendőr programon belül a szakemberek a gyerekeket országosan minden megyeszékhelyen egy időben  különböző közlekedésbiztonsági programokkal várták. Veszprém megyében 2015. szeptember 25-én a KRESZ FESZT programjai hat várost érintettek:Veszprémben, Ajkán, Balatonalmádiban, Tapolcán, Pápán, Várpalotán kerékpáros ügyességi versennyel, mobil KRESZ-pályás foglalkozással, bűn- és baleset-megelőzési ismereti teszttel, foglalkoztató játékokkal, színezőkkel és rendőrségi technikai bemutatóval várták a programon résztvevő gyerekeket és  különböző közlekedésbiztonsági eszközökhöz juttatták hozzá a szervezők, amelyeket hasznosíthatnak majd a mindennapi közlekedés során.

A rossz idő ellenére megtalálták a megfelelő helyszínt, hogy a gyermekek csak a közlekedéssel foglalkozhassanak és elsajátíthassanak közlekedési ismereteket a biztonságos közlekedésükhöz.
Veszprémben például a Kossuth Lajos Általános Iskolában közel 100 gyermek vett részt a programon, Ajkán a Borsos Miklós Általános Iskola tornatermébe zsúfolódott a szakadó eső miatt közel 170 gyermek és várta a program kezdését. Várpalotán a Vásárhelyi Tagiskolában délelőtt a gyerekek (kb. 300 gyerek) már az elkészült plakátokkal várták a rendőröket. Az iskola valamennyi osztálya, és valamennyi tanulója részt vett az előkészületekben. A diákok közlekedési jelzőtáblákat rajzoltak, melyekből mozaikszerűen rakták ki a KRESZ-FESZT szó betűit, így rajzolódott ki a program neve. Az előkészület során a gyerekek a jelzőtáblák jelentésével, az alapvető közlekedési szabályokkal ismerkedtek, ezzel is frissítve, bővítve a közlekedési ismereteket. A rendezvény alkalmával az alsó tagozatos diákoknak Tóth Henrietta rendőr törzsőrmester tartott közlekedési ismeretekből előadást, míg a felső tagozatosok részére Bartók Judit címzetes rendőr százados. Balatonalmádi rendőrkapitányság területén a balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskolában, Pápán a Gyurátz Ferenc Általános Iskolában, Tapolcán pedig közösen a társszervekkel a laktanya területén várták a kisiskolásokat.  Itt részt vett még a programon a Honvéd Hagyományőrző egyesület, a UNICEF, az OMSZ, a Katasztrófavédelem, és egy rally autós is  bemutatót tartott a kb. 160 diáknak.


A szeptember hónap minden évben különösen veszélyes a gyermekek közlekedés-biztonsága szempontjából, a megnövekedett őszi autóforgalom és az iskolakezdés miatt is. Nagyobb hangsúlyt kell ebben az időszakban helyezni a szülők, családtagok, pedagógusok tájékoztatására, miszerint a gyermekek biztonságára nemcsak iskolakezdési időszakban, hanem folyamatosan figyelni és tenni kell, az élet és egészségmegóvás érdekében. Az általános iskolát kezdő – vagy éppen lakóhelyet váltó - gyermekeknél az önálló közlekedést megelőzően nagyon fontos a példamutatás, illetve a szülői kíséret az oktatási intézményekbe. Ezáltal a szülőnek van lehetősége megmutatni, milyen módon és útvonalon célszerű a tanintézetet megközelíteni, az egyes szakaszokon, útkereszteződésekben milyen veszélyekkel kell számolni, s hogyan lehet azokat kiküszöbölni, továbbá milyen alternatív útvonalat lehet választani, ha éppen a megszokott út bármely ok miatt nem járható.

Az ország déli részén, a Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság KRESZ-FESZT prevenciós programjának Pécsett, az Apáczai Csere János Nevelési Központ Művelődési Háza adott otthont. A programon közel ezer gyermek vett részt, ahol a rendőrökkel a biztonságos gyalogos-és kerékpáros közlekedési témákról való beszélgetést követően bolond-biciklikkel és akkumulátoros kismotorokkal közlekedhettek, ezen kívül lehetőségük volt kerékpár-gravírozásra, jelzőtábla-arcfestésre, közlekedési puzzle kirakására, továbbá játszhattak jelzőtábla-felismerési játékkal, rajzpályázatra készíthettek pályaműveket, vagy éppen közös fotón szerepelhettek Mancs kutyával.

A programokon részt vevő gyerekek fényvisszaverő karkötőket, léggömböket és üzenőfüzeteket kaptak a szervezőktől. A programon résztvevők találkozhatnak a Mosolymanó Egyesület tagjaival - ők végezték a jelzőtábla-arcfestést, jelzőtábla-felismerést, játszottak a gyerekekkel, valamint játék-járműveket készítettek - a Baranya Megyei Polgárőr Szövetség polgárőreivel, akikkel bűn- és baleset-megelőzési témákról beszélgethettek a gyerekek, megnézhették felszereléseiket, kipróbálhatták kismotorjaikat, valamint a Mecsek Zöldút Egyesület és Simor Árpád bolondos kerékpárjait. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...