Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
V. Országos Balesethelyszínelői Verseny
2015-09-21 09:38 | GI
Ötödik alkalommal mérték össze tudásukat a baleset-helyszínelők. Az országos szintű közlekedésrendészeti szakmai versenyen Veszrém megyében az elméleti és gyakorlati versenyszámok mellett ügyességi feladatok is szerepeltek.

2015. szeptember 15-én kezdődött és 17-én fejeződött be az V. Országos Balesethelyszínelői verseny, mely házigazdája idén a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság volt. A fővárosból és az ország 19 megyéjéből 2-2 fős csapatok érkeztek, akik a korábban megrendezett területi szintű (megyei, budapesti) vetélkedőn szerezték meg a jogosultságot az országos megmérettetésre.

A verseny résztvevői egyenruhában vetélkedtek, az éles helyzeteknek megfelelő módon, a jogszabályok és belső normák előírásainak megfelelően. A technikai feltételek idén is minden csapatnál azonosak voltak. A rendezvény egyébként igazi „szakmai hungarikum”-nak számít, nincs tudomásunk arról, hogy más európai országok rendőrei részére ilyen, vagy ehhez hasonló versenyeket szerveznének. 

A verseny elméleti és gyakorlati versenyfeladatok megoldásából és végrehajtásából állt. Az elméleti versenyszámot a megmérettetésen részt vevők a megérkezés napján (2015. szeptember 15-én teljesítették. A gyakorlati feladatok végrehajtása is még az első napon megkezdődött, majd a második napon fejeződött be (a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén, különböző helyszíneken).

A 20 csapat (BRFK és a 19 megyei rendőr-főkapitányság csapatai) összesen 9 különböző gyakorlati feladat-állomáson, valamint a vezetéstechnikai pályán hajtotta végre a feladatokat. Ezen túl a csapatok további három gyakorlati, a balesethelyszínelő tevékenységhez közvetlenül nem kapcsolódó feladatot is végrehajtottak, ezek azonban a verseny értékelésébe nem számítottak be (az itt elért teljesítményeket versenyen kívül értékelték). A 9 gyakorlati helyszínen a feladat végrehajtására 15 perc (helyszínfelmérésre és szerkesztésre egyaránt 40 perc) állt rendelkezésre.

Helyszínrajz szerkesztés esetén minden csapatnak lehetősége volt választani PC-Crash 7.0 demo számítógépes program használata vagy a körzővel és vonalzóval elkészítés között. A versenyszabályzat alapján az elméleti versenyen 300, a szakmai gyakorlati versenyen 600, míg a vezetéstechnikai versenyen 100 pontot lehet elérni. A szakmai versenyen elméleti, gyakorlati, valamint összesített versenyszámban hirdettek eredményt. Az első három helyezett csapat tagjai tárgyjutalomban részesültek. A szervező Veszprém megye csapata versenyen kívül teljesítette a versenyfeladatokat.

A V. Országos Baleset-helyszínelő Versenyen az alábbi eredmények születtek

Elméleti csapatversenyben:

I helyezést ért el Győr-Moson-Sopron MRFK csapata (Kocsis Zoltán c. r. törzszászlós, Rigó Péter c. r. zászlós)

II. helyezést ért el Komárom-Esztergom MRFK csapata (Hermann Tamás c. r. főtörzszászlós, Süveg Péter r. főtrörzsőrmester)

III. helyezést ért el Zala MRFK csapata (Zámodics Tamás c. r. főtörzszászlós, Windisch Zoltán c. r. főtörzsőrmester)

 

Gyakorlati csapatversenyben:

I helyezést ért el Vas MRFK csapata (Puklér András c. .r. törzszászlós, Forján Sebastián c. r. törzszászlós)

II. helyezést ért el Borsod-Abaúj-Zemplén MRFK csapata (Bene Ferenc c. r. főtörzszászlós, Sulyok Róbert c. r. törzszászlós)

III. helyezést ért el Somogy MRFK csapata (Korcsmáros Róbert c. r. főtörzszászlós, Végh Attila c. r. főtörzszászlós)

 

Összetett csapatversenyben:

I helyezést ért el Somogy MRFK csapata, aki a következő versenyig őrzi a Vándor kupát (Korcsmáros Róbert c. r. főtörzszászlós, Végh Attila c. r. főtörzszászlós)

felkészítő: Molnárné Szatmári Julianna r. alezredes

II. helyezést ért el Vas MRFK csapata (Puklér András c. .r. törzszászlós, Forján Sebastián c. r. törzszászlós, felkészítő: Kajus István r. százados)

III. helyezést ért el Heves MRFK csapata (Zbiskó Péter c. r. főtörzszászlós, Patkó Zsolt c. r. főtörzszászlós, felkészítő: Erdődi Zoltán c. r. alezredes)

 

A fentieken túl a versenyen kívüli feladatok vonatkozásában a legjobb tehergépkocsi vezető, a legügyesebb pótkocsis feladatot végrehajtó, a legügyesebb személygépkocsi-vezető és a legjobb elméleti eredményt elérő versenyző, továbbá a legjobb intézkedés-taktikus csapat került díjazásra.

A legjobb teherautós: Bódi Pál c. r. törzszászlós, Csongrád MRFK

Legügyesebb pótkocsis rutinfeladat végrehajtója: Kecskeméti Vilmos c. r. zászlós, Baranya MRFK

A legügyesebb gépkocsivezető: Székács Viktor r. főtörzsőrmester, Békés MRFK

A legjobb elméleti eredményt elérő versenyző: Windisch Zoltán c. r. főtörzsőrmester, Zala MRFK

A legjobb intézkedéstaktikus csapat Vas MRFK (Puklér András c. .r. törzszászlós, Forján Sebastián c. r. törzszászlós)

Végezetül a szervező Veszprém MRFK csapata különdíjban részesült (a „házigazda” csapat teljesítménye ugyanis nem számított be a verseny értékelésébe): Konrád Róbert r. főtörzsőrmester, Mátai Attila c. r. főtörzszászlós.

Gratulálunk a díjazottaknak és felkészítőiknek!

Folytatás 2016-ban!

 

A verseny képgalériáját megtekintheti itt! 


  • Közlekedik a család 2019-ben...

    Jelentkezzen Ön is családjával a nagy sikerű közlekedésbiztonsági vetélkedőre és nyerje meg a fődíjat, egy Škoda Fabia...  >>

  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>