Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kevesebben sérültek meg balesetben augusztusban
2015-09-09 15:42 | GI
Az elmúlt hónapban a személysérüléses közúti balesetek száma nőtt, ugyanakkor a halálos áldozatok, a súlyos sérülések és az ittasan okozott balesetek száma csökkent. A 2015. év első nyolc havának baleseti mutatói azonban kedvezőtlenebbek az elmúlt évhez képest.

A hosszabb időszakot átölelő baleseti statisztikai adatok azt mutatják, hogy az év hónapjai sorában az augusztus a legkedvezőtlenebb hónap, ilyenkor okozzák ugyanis a közlekedők a legtöbb személyi sérüléssel járó közúti balesetet, s a halálos áldozatok száma is ekkor a legmagasabb. Ennek több oka is van, melyek közül – a teljesség igénye nélkül – a mobilizáció magasabb szintjét, a nyári szabadságok időszakát, az idegenforgalmi csúcsszezont, a kedvező út és látási viszonyokat, s az utóbbiakhoz kapcsolódó magasabb haladási sebességet emelhetjük ki. Éppen ezért az augusztus hónap baleseti statisztikája az év során különös fontossággal bír.

Amennyiben kizárólag az elmúlt egy hónap, azaz augusztus 01. és 31. közötti időszak baleseteit vesszük alapul, az adatok több területen is kedvező változást mutatnak. Az előzetes rendőri adatok szerint bár nőtt a személyi sérülésessel járó közúti balesetek száma (1 549-ről 1 570-re), ugyanakkor jelentősen kevesebben haltak meg közúti balesetben (63 fő helyett 48 fő), s a súlyosan sérültek száma (553 fő helyett 533 fő), valamint az ittasan okozott közúti balesetek száma is csökkent (161 helyett idén augusztusban 144 baleset történt).

Mindezek ellenére a 2015. év eddig eltelt időszakának, a január 01-től augusztus 31-ig eltelt időszaknak a baleseti mutatói kevésbé kedvezőek az elmúlt évvel összehasonlítva. A legfrissebb rendőri adatok szerint az év első nyolc havában összesen 10 514 olyan balesetet okoztak hazánk közútjain, mely során legalább egy személy megsérült, s ez 2,37%-kal több, mint amit tavaly augusztus végén regisztrálhattunk (akkor 10 271 hasonló balesethez vonultak ki a különböző hatóságok).

Az összesített előzetes alapján többen haltak meg közúti balesetben (398 halálos áldozat a tavaly augusztus végi 385 áldozattal szemben), ha csekéllyel is, de többen szenvedtek súlyos sérülést (3 502 fő a tavalyi 3 487 fő helyett), s a könnyen sérültek száma is növekedést mutat (9 991 fő a 9 564 fővel szemben).

Az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor – immár évek óta változatlanul – továbbra is csökkenést mutat. Idén nyolc hónap alatt 973 közlekedő állt szeszesitaltól befolyásolt állapotban, amikor személysérüléses közúti balesetet okozott, míg tavaly azonos időszakban ennél 8,47%-kal több, összesen 1 063 fő. A kedvező változás az ittas balesetek arányában is megmutatkozik, hiszen az ittasan okozott balesetek aránya a személysérüléses közúti baleseten belül jelentősen a bűvösnek tartott 10% alá, 8,47%-ra csökkent (tavaly még 10,35% volt!).

A legfőbb baleseti ok továbbra is a sebességtúllépés (a 3 156 gyorshajtásra visszavezethető baleset mintegy 30%-a az augusztusig összesen regisztrált balesetnek), ezt követi az elsőbbségi jog meg nem adása (2 597 baleset, ami 25%), majd a kanyarodásra vonatkozó szabályok megsértése (1 782 baleset, 17%).

A legtöbb személysérüléses balesetet továbbra is a forgalomban részt vevők túlnyomó többségét képező személygépkocsi vezetők okozzák (8 455 baleset, 61%-os részesedés), a tehergépkocsi vezetőknek 9%-os (981 baleset), az autóbusz vezetőknek pedig 1 %-os (118 baleset) a részesedésük az okozott baleseteken belül.

A tavasszal kezdődött kerékpáros szezon a nyári hónapokban csúcsosodik ki, ilyenkor a kerékpárosok jóval több baleset részeseivé válnak, mint más évszakokban. A kerékpárosok által okozott személysérüléses balesetek száma augusztus végéig 1 282 baleset volt, mely 12% körüli aránynak felel meg az összes baleseten belül (a személygépkocsi vezetőket követően a legtöbb balesetet a közlekedés védtelen képviselői közé tartozó kerékpárosok okozták!).

A motorkerékpárosok (477 baleset) és a segédmotoros kerékpárosok (481 baleset) által elkövetett szabályszegések jóval ritkábban álltak a balesetek hátterében, míg a gyalogosok szabálytalansága 576 alkalommal vezetett személysérüléses balesethez,

Az augusztusi baleseti helyzetképet bemutató ábrák letöltése ppt formátumban 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...