Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Tanévkezdési piknik és őszi programok
2015-08-31 07:50 | GI
A Rendőrség tanévkezdési piknikkel kezdte a 2015/2016. tanévet, majd következnek a KRESZ-FESZT, a D.A.D.A és az ELLEN-SZER programok.

2015. szeptember 1-jén hivatalosan is kezdetét veszi az új tanév. A Rendőrség és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (a továbbiakban: ORFK-OBB) hosszú évek óta ebben az időszakban folytatja tradicionális tanévkezdeti kampányát, mely a lakosság körében egyértelműen kedvező visszhangot váltott ki. A kampány minden évben „Az iskola rendőre” program ünnepélyes tanévnyitójával kezdődik, mely rendhagyó módon idén a „Tanévkezdési piknik” elnevezést kapta.

Idén az ünnepélyes tanévnyitóra  2015. augusztus 28. 14.00 órai kezdettel a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (1097 Budapest, Vágóhíd utca 11-13.) területén került sor.

A rendezvényen megjelent és beszédet mondott többek között Kiss Csaba r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára, Farczádi Bencze Tamás, a Deák Diák Általános Iskola igazgatója; Józsefváros képviseletében dr. Sára Botond alpolgármester, megjelent továbbá Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke.

Az őszi preventív programokról bővebben

Szeptembertől a rendőrség a polgárőrséggel együttműködve tovább folytatja a gyermekek biztonságos közlekedése és a bűnmegelőzés terén indított programjait.

Az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti. A 2008. szeptember 1-jén megkezdett „Az iskola rendőre” program folytatódik a 2015/2016-ös tanévben is. Célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.

A helyi rendőri szervek a tanév megkezdése előtt valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét áttekintették és elemezték. Az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével, a diákokkal. Meghívás esetén az iskolarendőr jelen lesz a jelentősebb tanintézeti rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet). Az iskolarendőr nevét, elérhetőségét a programban résztvevő intézményekben plakáton tesszük közzé.   A tervek szerint 2900 oktatási intézményben közel 2200 rendőr teljesít szolgálatot.

Szeptember hónapban – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a Rendőrség és a Polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

A „SuliMoped” programot, valamint a felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági vetélkedőket ebben a tanévben is az ország valamennyi megyéjében és a fővárosban is folytatja a rendőrség. A „SuliMoped”program tantervi órakereten kívül, többnyire e-learning képzés keretében valósul meg, amely összesen 1000 fő 8. osztályos általános iskolai diák képzését jelenti. Az eredményes végrehajtás érdekében az ORFK-OBB az előző években beszerzett személygépkocsikat, segédmotoros kerékpárokat, utánfutókat, valamint személyi védőfelszereléseket továbbra is a program rendelkezésére bocsátja.

Megrendezésre kerül továbbá a KRESZ-FESZT elnevezésű nagyszabású rendezvény. 2015. szeptember 25-én (pénteken) Budapesten és valamennyi megyeszékhelyen több ezer gyermek részvételére számítunk. 

A helyi rendőri szervek „Az iskola rendőre” programban résztvevő iskolák részére nyílt napokat szerveznek évente legalább egy alkalommal az érintett rendőrkapitányságon, melyről nyomtatott vagy elektronikus formájú hírlevélben tájékoztatják az érintett oktatási intézményeket.

A rendőrség a közlekedésbiztonság mellett több évtizede tevékenykedik az iskolai bűnmegelőzési oktatás területén is. A több, mint 20 éve működő D.A.D.A. program az általános iskolás gyerekeket célozza meg, amely olyan bűnmegelőzési tárgyú foglalkozások sorozata, amely a célzott korosztály érdeklődésére számot tartó témákat könnyen elfogadható módszerekkel, eszközökkel közvetít. A most induló tanévben 341 iskola közel 30 ezer diákja fog részt venni a programban, akiket 164 oktató tanít majd a biztonságos életvitelre.

A középiskolai tematikus program az ELLEN-SZER az elmúlt tanévben felfrissült, mind módszertanában, mind témaköreiben. A tizenéves korosztály igényinek kiszolgálására - korszerű kompetencia alapú pedagógiai módszerek felhasználásával - a biztonságos internetezés és az új típusú pszichoaktív anyagok veszélyei kerülnek előtérbe. Az ELLEN-SZERT ebben a tanévben több mint 5 ezer fiatal fogja tanulni 39 rendőroktató segítségével.

2013. év szeptemberétől elindult az „iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózat”. A bűnmegelőzési tanácsadók feladata a szakiskolába vagy szakközépiskolába járó fiatalok bűncselekményekkel szembeni fokozott védelme mind elkövetői, a sértetti oldalon, kiemelt figyelemmel az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, valamint a közlekedésbiztonságra. Az elmúlt tanévben az ország közel 200 középfokú oktatási intézményében 100 szakember volt jelen. Munkájuk eredményeként több, mint 124 ezer diák kapott lehetőséget, hogy közvetlenül részt vehessen a rendőrség legújabb ifjúságvédelmi, bűnmegelőzési szolgáltatásában. Mind a tankerületek, mind az iskolák jó kezdeményezésnek tartják a program elindítását, és pozitívan értékelték a prevenciós tisztek tevékenységét.

Az Országos Polgárőr Szövetség az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is meghirdette a „POLGÁRŐRÖK A TANÉVKEZDÉS BIZTONSÁGÁÉRT” akciót a 2015. augusztus 29-tól október 12-ig tartó időszakra. A tanévkezdés biztonsága érdekében meghirdetett akció során a polgárőrök önállóan, vagy a rendőrség állományával is szoros együttműködésben, elsősorban bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában vesznek részt. Az akció kiemelt célja a gyermekbalesetek megelőzése az óvodák és iskolák környékén valamint a gyermekek sérelmére irányuló jogsértő cselekmények megakadályozása a rendőrség munkatársaival, a pedagógusokkal és a szülői munkaközösségek tagjaival együttműködve. A jogszabályoknak megfelelően a közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot, bölcsőde, óvoda, általános és középiskola közvetlen közelében láthatósági mellénnyel kiegészített formaruhában jelzőőri tevékenységet látnak el. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...