Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kedvezően alakultak a júniusi baleseti adatok
2015-07-06 16:44 | MP
2015. június hónapban a személysérüléses közúti közlekedési balesetek legfontosabb statisztikai adatai kedvező irányba mozdultak el. Az ittasan okozott balesetek számában korábban tapasztalt csökkenés folytatódott.

Idén június 1. és 30. között 3,17%-kal csökkent a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma a tavaly júniusi adatokkal összehasonlítva. Valamennyi súlyossági fokot tekintve pozitív kép rajzolódott ki a júniusi balesetek adatainak alakulásában, mivel a halálos, a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek száma is csökkent.

A halálos balesetek és egyben a balesetekben meghaltak száma 17-17%-kal, a súlyosan sérüléses baleseteké 7%-kal, a könnyű sérüléseseké pedig 0,58%-kal csökkent. Az ittasan okozott balesetek száma 19%-kal mérséklődött.

 

2015. I-VI. havi baleseti adatok

A májusi, összességében kedvezőtlen baleseti adatokat idén júniusban pozitív irányú változások követték, melyek a 2015. január 1. és június 30. közötti időszak adatainak alakulására is jótékony hatással voltak. A legfőbb mutatószámok ugyan javultak, de összességében még mindig elmaradnak a tavalyi év azonos időszakának adataitól.

Az előzetes adatok alapján 2015. január 1. és június 30. között összesen 7 292 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, mely már csak 0,98%-kal haladta meg a 2014. első hat havában regisztrált értéket (akkor 7 221 baleset történt).

Az összes közúti baleseten belül a halálos balesetek száma 1,18%-kal nőtt (254-ről 257-re), hasonlóan növekedés jellemezte a könnyű sérüléses balesetek alakulását (ezeknek a baleseteknek a száma 4 795-ről 4 893-ra, arányában 2,04%-kal változott), míg a súlyos sérüléses balesetek számában az adatok 1,38%-os csökkenést tükröznek (2 172-ről 2 142-re).

A legfontosabb közlekedésbiztonsági mutató, a halálos áldozatok száma terén a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 2015. január 01. és június 30. között összesen 287 fő vesztette életét közúti balesetben hazánk útjain, azaz 10 fővel többen, mint az elmúlt év azonos időszakában (akkor 277 fő halt meg az utakon. (Ki kell hangsúlyozni, hogy az idei év áprilisában tapasztalt kedvező változások után a tavalyi kimagaslóan jó májusi adatok miatt idén májusban ismét növekedés történt a halálos áldozatok számában, azonban az idei június ismételten a kedvező tendenciát erősítette, de a részadatok még mindig elmaradnak a tavalyi év azonos időszakának adataitól.)

A közúti balesetekben súlyosan sérült személyek száma 0,62%-kal nőtt (idén 2 446 fő a tavalyi 2 431 fő helyett), míg könnyebben 2,32%-kal többen, összesen 6 793-an sérültek meg (a 2014. június végi 6 639 fővel szemben). Az ittasan okozott közúti balesetek alakulását – az előző hónapoknak megfelelően - továbbra is kedvező tendencia jellemezte.  Idén június végéig összesen 655-en okoztak személyi sérüléssel járó közúti balesetet úgy, hogy szeszesitalból származó alkohol volt a szervezetükben (tavalyi év azonos időszakban: 754-en). Mindez 13,13%-os csökkenést jelez. Ennél fontosabb, hogy az ittasan okozott balesetek aránya az összes személysérüléses közúti baleseten belül is csökkent, a tavaly június végén mért 10,44%-ról 8,98%-ra esett vissza. Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyékben ez az arány közel a felére csökkent.

A balesetek főbb okai említésre méltóan nem változtak, az egyes okok megoszlása általánosnak mondható. Továbbra is első helyen emelhető ki a gyorshajtás a baleseti okok sorában, mely miatt a személysérüléssel járó közúti balesetek 30%-a történt. Elsőbbségi jog megsértése miatt a balesetek 26%-át okozták, míg a kanyarodásra vonatkozó szabályok meg nem tartása az összes eset 17%-ában állt személysérüléses baleset hátterében.

Megállapítható, hogy 63%-os volt a személygépkocsi vezetők részvétele a balesetet okozók körében, a tehergépjárművek vezetői a balesetek 9%-át az autóbusz vezetők pedig a balesetek 1%-át okozták. Motorkerékpáros és segédmotoros kerékpáros 4-4 %-ban okozott személysérüléses közúti balesetet idén június végéig, míg a kerékpárosoknak 12%-os, a gyalogosoknak pedig 6%-os volt az arányuk a balesetek okozásában.

Az ORFK Központi Ügyeleti Szolgálatának 2015. január 01-június 30. közötti baleseti jelentései (napi jelentések) alapján az egyes úthasználók vonatkozásában a közúti balesetben meghalt személyek száma a következők szerint alakult. Az egy évvel ezelőtti helyzethez viszonyított változások sorából kiemelhető, hogy:

- a balesetben életét vesztett kerékpárosok száma 11 fővel csökkent,

- a meghalt gyalogosok száma változatlanul 50 fő volt,

- a meghalt gépkocsi vezetők száma 7 fővel nőtt,

- a segédmotoros áldozatok száma a kétszeresére, azaz 8 főre nőtt,

- a motorkerékpáros halálozások száma 3 fővel csökkent,

- valamint 2 gyermek vesztette életét közúti balesetben a tavalyi 3 fővel szemben.

Az idei évben június végéig gépjármű utasaként a tavalyi évi 46 főhöz képest 60 fő vesztette életét, tehát abszolút vétlen áldozatai voltak a baleseteknek.

A statisztikai adatok megtekintése pptx formátumban 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...