Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
ORFK-OBB a Harley-n
2015-06-12 22:25 | GI
Magyarország legnagyobb motorkerékpáros rendezvényén, az alsóőrsi 16. Open Road Fest-en az ORFK-OBB is képviselteti magát. A pénteki hivatalos sajtóesemény mellett közlekedésbiztonsági sátor várja az érdeklődőket a rendezvény minden napján.

Idén a tizenhatodik alkalommal rendezik meg Open Road Fest-et, melynek az eddigi hagyományoknak megfelelően a Balaton északi partján az alsóörsi Európa Camping ad otthont. A rendezvény 2015. június 10-én nyitja kapuit, és 14-én, azaz vasárnap délutánig tart.

Magyarország legnépszerűbb motoros találkozója a kezdetektől fogva érinti a rendőrség tevékenységét (alapvetően a biztosítási és az egyéb kapcsolódó feladatok miatt, míg az ORFK-OBB is évek óta részt vesz a „Harley”-n. Utóbbi oka nem más, minthogy a rendezvény motorosok tízezreit vonzza, így a fesztivál a preventív üzenetek közlésének nagyszerű helyszíne.

A XVI. Open Road Fest-en az ORFK-OBB és a Veszprém megyei Balesetmegelőzési Bizottság a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, valamint a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft-vel közös sátorban lesz megtalálható meg, ahol filmek, szimulátorok, közlekedésbiztonsági játékok, „részeg szemüveg”, valamint Kresz tesztek állnak az érdeklődők rendelkezésére (a felsorolás a teljesség igénye nélkül készült). A feladatokat teljesítők ajándékokra számíthatnak, melyek segítség nyújthatnak a közúti közlekedésben.

Pénteken 11.00 órai kezdettel a VIP sátorban hivatalos sajtóesemény kezdődik, mely során a megjelenő újságírók kérdéseket tehetnek fel többet között Óberling József r. ezredesnek, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetőjének, az ORFK-OBB ügyvezető elnökének, valamint Győri Gyulának, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökének, az ORFK-OBB alelnökének.

Arra a kérdésre, hogy miért szükséges ilyen aktívan foglalkozni a motorkerékpárosok közlekedésbiztonsági helyzetével, az alábbi adatok szolgáltatnak alapot:

- A motorkerékpárosok a védtelen közlekedők közé tartoznak.

- Közúti baleset során a motorkerékpáros halálozási kockázata nyolcszoros a személygépkocsi vezetőhöz képest;

- A motorkerékpárosok baleseti trendje az általánosnál kedvezőtlenebbül alakult;

- 2010 és 2014. között a közúti közlekedési balesetben meghalt motorkerékpárosok száma csaknem egyötödével nőtt;

- Az eltelt öt évben a balesetben megsérült motorkerékpárosok  számában ugyancsak növekedés tapasztalható;

- Idén eddig 16 motoros vesztette életét hazánk közútjain, holott a nyár még csak most kezdődik!

Mindezekre az adatokra tekintettel hazánkban a motorkerékpárosok közlekedésbiztonsági helyzete a leginkább aggasztó, valamennyi úthasználó kategóriát ide értve! 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...